MediaCreeper

Bergman på analyssoffan

Ikväll såg jag Ingemar Bergmans "Smultronstället" på Kulturhuset. Bloggaren och psykologstudenten Jonas Mosskin startade succén "Psykologer ser på film" där publiken ser en film och därefter diskuterar den ur psykologiskt perspektiv med hjälp av inbjudna personer.

För det första så är det en helt jädra fantastisk film. Jag har alltid vetat att Bergman gjort häftiga filmer men bara sett några få.

För det andra var det kul med diskussionen efteråt. Göran Rydén som jag känner sedan tidigare var som vanligt mycket välformulerad. Han tog några gånger upp mentalisering och anknytning, ngt han har gedigen kunskap i genom sitt arbete med mentaliseringsbaserad terapi, även om han nu har nytt jobb. Den andra personen var Malin Edlund som är radiopsykolog i SR. Hon har ju KBT-bakgrund men hon och Rydén kunde ha en bra dialog utifrån rätt bra frågor från Jonas Mosskin.

För det tredje var det spännande att höra hur folk ivrigt diskuterar vad olika scener försöker säga, vad filmen har för budskap, drar paralleller till Bergmans eget liv eller helt enkelt hur de tänkte och kände kring filmen. Jag upplevde ibland att det blev utsvävande teorier och kände igen det drag av experthållning som jag ibland uppfattat hos analytiker. Dvs, en slags tolkningsföredträde före patienten och en övertygelse om att den egna, ofta litterära eller metaforrika tolkningen är rätt och på sitt sätt överträffar verkligheten.

Kommer definitivt gå på Psykologer ser på film igen. Rekommenderas!

Kommentarer
Postat av: Henrik Sundholm

Jag är definitivt en beundrare av Bergman, och har sett de flesta av hans filmer!Två andra filmer som förtjänar psykologiskt studium, och som också hör till mina favoriter av Bergman, är "Persona" och "Viskningar och rop".

2009-05-29 @ 01:03:21
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Jonas Mosskin

Kul att du var där. Persona har vi pratat om förra året. Den är nästan ännu bättre. Viskningar och rop har jag inte sett på film men som teater. Den kunde nog också lämpa sig att analyseras.

2009-05-29 @ 09:28:32
URL: http://www.mosskin.se
Postat av: Hubbardianen

"Fanny och Alexander" är ju ett av filmhistoriens största mästerverk, gillar också "Viskningar och rop" trots dess helt sjuka, dystra stämning. Men resterande produktioner är tyvärr rätt intetsägande och för tråkiga för mig.

2009-05-29 @ 12:14:03
URL: http://hubbardianen.wordpress.com/
Postat av: Martin

Vad är det som är intressant med Bergmans filmer?

Skulle vara kul att få svar på det, istället för att folk försöker med Bergman göra sig själva intressanta. Det är innehållet som räknas. Inte jargongen. Allt annat är ytligheter.

2009-09-02 @ 15:07:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se