MediaCreeper

Scientologer storsatsar i Sverige

Sydsvenska Dagbladet har nu scientologikyrkan i Arlöv som tema. Kan det måhända bero på att den borttynande scientologförsamlingen plötsligt slantade upp 50 miljoner för en fin kåk som kan inhysa en "Ideal Org"?

Artiklarna är välskrivna. Även intervju med ex-scientolog.

Kommentarer
Postat av: Henrik Sundholm

Bra bra!

2009-06-26 @ 15:32:42
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Hubbardianen

Robert Dam, OT V, (som intervjuas) säger även följande om den scientologiska teknologin:(Hans hemsida: http://www.robertdam-cos.dk/)“I have aways had a fear of dogs. After having finished OT III I had forgotten all about it untill one day where I was suddenly confronted with an angry dog. I had no reaction, no fear, no shaky legs or pumping heart. And of course I had no problem to calm down the dog. It was absolutely no problem. A great win for me.”Han säger även följande: “The Technology really works. This I cam say with absolute certainty.”/ Hubbardianen

2009-06-26 @ 17:19:08
Postat av: Technicolor

Tyvärr är ju problemet med Scientologerna att de, internationellt sett, har jätteresurser till sitt förfogande. Om det vill sig illa kan centret bidra till att Scientologkyrkan växer i Sverige. De har ju trots allt smyginflytande inom flera olika områden (Narconon, Applied Scolastics, KRM etc.) redan nu och kan nog göra mycket skada om de blir fler och starkare.

2009-06-28 @ 22:50:15
URL: http://technicolorblog.blogspot.com/
Postat av: Hubbardianen

Technicolor, på vilket sätt skulle de göra "mycket skada"? Kan du specificera?

2009-06-30 @ 11:58:10
URL: http://hubbardianen.wordpress.com/
Postat av: Technicolor

Hubbardianen: Det jag menar är att fler individer kan komma till skada genom den destruktiva, och i ert fall även dyra, erfarenheten att bli medlem i en sekt. Jag syftar också på kampanjerna som sprider felaktigheter kring bland annat psykiatri och de intensiva aktioner som drivits mot olika personer och institutioner som ogillas av scientologerna.

2009-07-05 @ 23:33:54
URL: http://technicolorblog.blogspot.com/
Postat av: hubbardianen

Men om alla kampanjer och Fair Game skulle upphöra, samt om det snäva, gruppegoistiska sekteriet skulle upphöra, och bara själva läran fanns kvar med rimliga priser, vad skulle du då anse?

2009-07-07 @ 13:31:02
Postat av: Psykiatern

Hubbardianen, om du tog bort de kännetecknen från scientologin så blir det väl "Landmark Education" kvar. Fast, det är klart, det är ganska sekteristiskt det med.Skämt åsido så bygger scientologin på pseudovetenskap. Lika trovärdigt som annan pseudovetenskap. Hubbards läror, inklusive dianetiken, går på många sätt på tvärs mot etablerad vetenskap.

Det är förstås var och ens frihet att tro på att Jesus förvandlade vatten till vin, att den som når OT-nivå VII aldrig kan bli förkyld eller att psykiatriker är från rymden. Men Hubbard kallar det vetenskap.Om man tar bort det ekonomiska intresset från kristallterapeuterna så har man kvar en verkningslös behandling som i värsta fall är skadlig då den fördröjer behandling som hjälper.

Något liknande gäller för scientologin.

2009-07-09 @ 01:08:06
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Hubbardianen

Jag håller med om att scientologi inte för med sig samma falsifierbarhet som en konkret vetenskap av typen kemi eller fysik, det ligger i scientologins natur och område, precis som KBT. Det föreligger ett utrymme för visst "flummeri".Jag tycker man ska ta Hubbards skrifter för vad det är i stället, en massa filosofiska resonemang som ibland är oerhört intressanta (enligt mig), och som också har visat sig stundtals fungera vad gäller processer och auditering etc.Det viktigaste Hubbard har gjort är att ha dragit igång ett nytt sätt att tänka som jag aldrig har sett tidigare, sedan finns det utrymme för andra att spinna vidare på detta.Att OT VII:or inte blir förkylda vet jag inte var det kommer ifrån, ej heller att alla psykiatriker kommer från rymden. Jag är faktiskt nyfiken på källan till just det senare. Hubbard har iofs pratat om wholetrack SP:s men jag tror han snarare åsyftar SP-myndigheter av typen inkvisationen, häxjägare, tidig 1900-tals psykiatri etc, dvs myndigheter som använder sin makt för att förtrycka. Detta ser vi även i dag i världen. Jag tycker personligen att hans fokus på psykiatrin är överdriven och beror nog mestadels på att psykiatrin utesluter själen samt andliga företeelser och rör samma område som scientologin, dvs indirekt konkurrent.Däremot har Hubbard i Dianetikboken utmålat en Clear som någon övervarelse med perfekt minne och som aldrig kan bli förkyld. Detta vet vi i dag att det inte är sant utan positiva överdrifter.Det verkar som att scientologin fungerar, men att resultaten varierar från person till person.

2009-07-10 @ 12:12:09
URL: http://hubbardianen.wordpress.com/
Postat av: Psykiatern

Hubbardianen:1. Bra att du också konstaterat att det inte är vetenskap. Synd att Hubbard själv påstod det.

Att jämföra KBT och dianetik är förstås helt galet. KBT har utsatts för 100-tals publicerade vetenskapliga studier. Det finns inte en enda studie av dianetik, utom en gjord av någon utanför scientologin där dianetik visade sig i princip verkningslöst.

Vetenskap är inte samma sak som att mäta något i ett kemiskt laboratorium. Det är ett sätt att förhålla sig till kunskap.

-"Jag känner mig bättre" tas inte som bevis på att maskrosté hjälper mot cancer. -"Blixten har ännu inte lsagit ned!" tas inte som ett bevis på att foliehatt hjälper mot blixtnedslag.När du skriver att "det visat sig fungera" så finns alltså inte en enda vetenskaplig prövning. KBT, psykiatri, ortopedi, biokemi, kriminologi osv är vetenskaper som utsätter sina teorier för vetenskapliga prövningar. Det låter dessutom andra än de själva ha tillgång till materialet och själva pröva.Att jämföra psykiatri med inkvisitionen är väl ungefär som att jämföra socionomen på kyrkans ungdomsverksamhet med tempelriddare som torterade "otrogna"...Positiv överdrift? -"En clear är någon som aldrig kan bli förkyld". Det är snarare ytterligare ett rent påhitt. Som inte heller bevisats.Så när du säger att "scientologin fungerar", precis vad är det du menar då? Att auditering gör dig mindre nedstämd? Att det är skönt att bli "clear" från de där rymdvarelsesjälarna som Hubbard säger gör oss människor olyckliga?

2009-07-10 @ 21:02:03
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Hubbe

När du kritiserar KMR så anser du antagligen att de förvränger fakta med allt mellan 10 - 200 %. Ibland när jag har knappat med dig så anser jag att du förvränger mina ord med kanske 5-10 %. Jag har aldrig jämfört "psykiatri" med inkvisation, däremot "tidig 1900-tals psykiatri" (vilket jag nog iofs tar tillbaka lite grann). Däremot kan man nog säga att delar av dagens psykiatri i exempelvis Kina har formen av gammal inkvisation, sök på nätet.Vad gäller OT III så kan jag inte göra annat än att hålla med dig, det låter såklart fullständigt vansinnigt. Men jag håller det öppet eftersom jag har mina erfarenheter av både auditering och att umgås med OT VII:ors rena space, erfarenheter som du saknar. Observera att Hubbard sagt att "scientologin kanske inte är sann, men att den fungerar".Jag har för mycket annat att göra nu och drar ner på debatterandet, siktar på några blogginlägg i veckan kanske. Men det har varit intressant att snacka med er, förhoppningsvis har er syn förändrats mer positivt. Du verkar vara en förnuftig psykiater åtminstone.Trevlig sommar.

2009-07-13 @ 14:26:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se