Gå till läkare eller homeopat?

Pratade med min hustru på telefon, hon hade stött på en bekant som håller på med alternativmedicin. "Alternativmedicin" kan ju iofs vara vad som helst men hon talade om kostens betydelse i att behandla sjukdomar. "Balans" osv.

I de flesta tidningars insändarspalter förekommer regelbundet rekommendationer om att gå till en annan instans än sjukvården. Det kab handla om vitaminer, homeopatisk medicin eller annat. Jag hör ofta folk säga att de helst vill prova med något "naturligt" innan de tar "kemikalier"

För mig blir det väldigt ologiskt. Ta t ex huvudvärk. Ett vanligt "kemiskt" preparat skulle vara en brustablett Magnecyl. Ett alternativt "naturligt preparat" skulle vara piträdsbark. Den aktiva substansen i båda är acetylsalicylsyra (ASA).
Tar man mald pilträdsbark får man förstås i sig en del andra saker som finns i bark. Beroende på hur "kemisk" tillverkaren av "naturpreparatet" är så är mängden ASA i varje kapsel/påse/tablett antingen ganska exakt eller mycket varierande.
I Magnecyl är det exakt 500 milligram.
I båda fallen verkar ASA genom att binda till receptorer på ytan av celler i kroppen. En kemisk process.
Varför uppfattas det ena som "naturligt" och det andra som "kemiskt"?

En annan åsikt som ofta hörs är att läkemedelsindustrin är en pengamaskin som vill få oss att ta läkemedel som vi inte behöver istället för att se till att äta rätt.
Det stämmer att det är en miljardindustri. Det stämmer att läkemedelsföretagen har ett intresse av att det kommer nya sjukdomar som går att behandla med läkemedel som de kan sälja.
Men detsamma gäller ju narturläkemedelsindustrin. Den omsätter fantastiska summor.
En viktig skillnad är dock att läkemedelsföretagens produkter genomgår mycket mer testning och följer mycket striktare regelsystem än naturprodukterna.

Jag är säker på att en liten del av de naturläkemedel som nu används kommer tas upp i den medicinska vården så småningom. Det har hänt förr. Lika övertygad är jag om att majoriteten av naturläkemedel och tillskott är verkningslösa. Det finns t ex ett antal naturpreparat i kapselform som inte ens kan tas upp i tarmen, det går rakt igenom...

I slutändan tror jag att intresset och den höga konsumtionen av alternativmedicin har flera förklaringar:
- en existensiell förklaring. Typ; - Ditt shackra är i obalans...
- anektotisk bevisning. - Min granne började med grönt té och hennes acne försvann på tre månader. Läkare tenderar att tala om procent vilket inte ger samma upplevelse av det ska hjälpa just mig.
- Förment idealism. Kanske uppfattar många vården och läkare som auktoritära och cyniska medan alternativen uppfattas som genuina ocg dess utövare som mer "troende".

Jag tror vården att lära av alternativmedicinen, om inte annat om placeboaffekter.

Svineinfluensa och oroskontrollFör en stund sedan föll jag till föga och ringde upplsyningsnumret för svininfluensa. 020-20 20 00.

Alla i familjen har nu haft influensasymtom den senaste veckan. Precis som vi haft tidigare, dock inte alla på en gång.
Jag var väldigt cool i början när det gällde pandemivarningen. Läste inte på, talade lugnande till min omgivning.
- Denna influensa är inte farligare än den vanliga. Skillnaden är att många fler blir smittade och därför ökar dödligheten.
- Symtomen är i princip identiska med vanlig influensa.
- Det är ingen poäng att testa sig om man inte mår rejält dåligt och behöver sjukhusvård för komplikationer till influensan. Den viktigast anledningen till testning är för sjukvården att ha kolla på spridningsgraden och nu vet man att influensan fått fäste.

Men ikväll, yngste sonens 5:e dag med gnällighet, trötthet, dålig aptit (ont i halsen?) och på vårdcentralen konstaterad dubbelsidig öroninflammation, så ringde jag i alla fall. För att få höra att vi inte skulle åka in. Jag visste det ju redan men det dög inte med mitt omdöme.

Frågan är:
- Gjorde jag det för att slippa stå för ett beslut kring min egen sons hälsa? Skriva mig fri om han skulle bli sämre
- Gjorde jag det för att jag faktiskt blev orolig. I vanliga fall är han inte sjuk mer än några dagar.
- Gjorde jag det för att få mer information, få min tankar bekräftade, för att på så sätt känna att jag har kontroll över situationen och minska mina oroliga tankar?

Jag vet inte. Jag vet bara att jag kan sympatisera med dem var oroliga tankar drar iväg och får dem att göra alltmer för att försäkra sig om att inga katastrofer ska inträffa.

Psykiaterns aktuella temp, 38.2

(jag ska dock erkänna att jag trodde min plötsliga feber inatt hade gått över så jag åkte lite wakeboard på eftermiddagen. Spagettiben)RSS 2.0