Självmordshets på nätet

Såg senare halvan av Kalla Fakta som undersökte internet och dess betydelse för ett antal självmord hos yngre personer. Efter att personerna tagit livet av sig fann man att de varit aktiva på "självmordsforum" där de dels fått guider kring metoder, dels uppmuntrats att ta sina liv.

De hade spårat upp en kille, "Makarow" som enligt honom själv tipsat många om hur de kan ta livet av sig.

Citat:  "DET SOM HADE börjat som en trevande mejlväxling utvecklades snart till detaljerade anvisningar om hur Bijan skulle gå tillväga för att ta sitt liv. Den anonyma mejlaren på andra sidan kallade sig "Makarow". På Bijans fråga om hjälp svarade "Makarow": "Ja, jag kan nog hjälpa dig. Jag vill bara att du ska vara 18+, jag vill INTE hjälpa minderåriga. När vill du göra det? Var vill du göra det? Hur vill du göra det?" "Fram växte något jag aldrig sett maken till." -Bijans pappa Bijan skrev tillbaka: "Så snart som möjligt är önskvärt. Helst skulle jag vilja stoppa i mig massa tabletter och få det överstökat. Så hur kan du hjälpa mig?" Makarow: "Du kan va lugn, jag lär enligt en del vara rätt duktig...""

En feg smygsadist som i skydd av anonymitet och utan att behöva träffa sina offer får en kick av att orkestrera andras självmord. I intervjun talar han ytligt och tomt om självbestämmanderätt. Helt jävla okunnig om alla möjliga skäl som kan finnas för självmordstankar. Han var också angelägen om att hans offer skulle radera alla mail innan själva handlingen. Jag är för yttrandefrihet men tycker det är för jävligt att människor i kris, ofta under påverkan av psykisk sjukdom ska peppas av andra att ta livet av sig.
Att "självmordsguider" finns tillgängliga ser jag inte som ngt egentligt problem, metoder kan de flesta komma på. Möjligen normaliserar det idén om att självmord är en vettig utväg. Det är de svin som hejar på, som hetsar osv som jag ser som medverkande till ett självmord.

Av de som gör allvarliga självmordsförsök och överlever kommer majoriteten faktiskt leva länge till utan att göra nya försök. I en färsk djupintervjustudie med personer som nyligen gjort ett försök visar det sig att de flesta ganska snabbt tar avstånd från hur de resonerat innan självmordet. Det "existensiella" självmordet, ex pga svår smärta, dödlig sjukdom osv, är en mycket liten del av de dryga 1000 som tar livet av sig årligen.

Det för mig till diskussionsforumet Flashback. Jag har varit läsare och skribent där av till och från under flera år. Jag har sett många "jag tar mitt liv"-trådar starta. Snabbt som attan kommer hajjarna som skriver saker som -"Filma och lägg ut på youtube din nolla!" (hur det nu skulle gå till?), "Du snackar skit, upp till bevis" och liknande. Samtidigt kommer svar från personer som väljer att ta det säkra för det osäkra och faktiskt svarar som om trådskaparen har självmordstankar med sina idéer om vad som kan hjälpa.

Forskning visar också att personer som gör s-försök ofta gått med tankarna lång tid men att det är små saker som tippar vågskålen. En räkning, ett inställt möte med en vän osv. Likaledes kan små saker ha varit sådant som gjort att man ångrat sig i sista stund.

Det vore väldigt schysst att se om FB's medlemmar, trots att de är skyddade av sin anonymitet, kunde uppbåda lite medmänsklighet och påminna sig om att internet inte är ett onlinespel utan berör verkliga människor. Då och då någon som är i en desperat situation.

(Jag funderar på om det vore bättre att regga några domännamn som berör suicid och starta ett modererat forum om självmordstankar som inte prioriterar yttrandefrihet för smygsadister utan kan bli en mötesplats där människor kan stärka varandra istället för att trycka ned.)

RSS 2.0