MediaCreeper

Return of the psykodynamisk terapi

Efter att allt fler landsting bestämt anställa framförallt KBT-terapeuter, ta in PTP-psykologer med KBT inriktning, psykoterapinistitutet omformas till KBT-institution är det spännande att läsa att ex Marie Åsberg anser att psykodynamisk terapi kan ha effekt vid kroniska psykiska sjukdomar och personlighetsstörningar.

Idag är fortfarande majoriteten av verksamma terapeuter i landstingen psykodynamiker. Samtidigt drivs sedan flera år principen att KBT är det som ska ersätta psykodynamisk terapi (PDT).

Enligt en enkel studie som gjort för ganska länge sedan så har 70% av patienterna i psykiatrisk slutenvård minst en personlighetsstörningsdiagnos. Motsvarande siffra i öppenvården är 30%.
Utan att kunna hänvisa till siffror skulle jag nog tryggt kunna säga att minst 30% av besöken på den psykiatriska öppenvården utgörs av personer med mycket långvariga (läs kroniska) besvär.

Skulle det kunna vara så dialektiskt beskaffat att det inte finns EN metod som är bäst för allt utan FLERA metoder som passar vid olika tillstånd eller tom för olika patienter?

Missförstå mig inte, sökandet efter evidens, att undersöka om det man tror är behandling verkligen har effekt, är en av de viktiga principerna för vilken vård vi ska ge. Däremot tycker jag att landstingspolitiker, tjänstemän och andra inte alltid behöver vara så snabba att hoppa på den pendel som svänger alltför snabbt och kraftigt.

Själv har jag KBT-inriktning i min psykoterapiutbildning men arbetar med en modern psykodynamiskt och anknytningsteoretiskt grundad metod som har mycke tlovande evidensläge.

Kommentarer
Postat av: wast3d

jag har gått igenom både KBT och DBT, funkade sådär, nu har jag kört med psykodynamiskt i över 2 år och det funkar bäst för mig. fast jag var nere i borderlineslasktrattträsket ^^

2008-10-15 @ 23:45:21
URL: http://wast3d.bloggagratis.se
Postat av: Psykiatern

Se där! Inte alla passar i samma mall och då är det bra om det finns mer än ett alternativ. Lycka till.

2008-10-16 @ 12:57:03
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: DarkPrincess

Ville bara säga att jag tycker du verkar vara en bra psykiater som vill hjälpa människor, inte bara ta dig igenom arbetsdagen för att man måste. kramTack för dina svar i min tråd på FB, de betyder mycket.

2008-10-16 @ 20:45:01
Postat av: Andy

Jag hålle rmed dig OCH jag tycker att man egentligen först ska evidensbasera sina behandllingar, sedan föra ut dem så att de kan hjälpa pat/klienter. Problemet som jag ser med psykodynamisk terapi är ju att man har gjort det omvända. Sitter själv på en mottagning där det vi inte har någon psykoterapeut med KBT inriktning, vilket ju blir lite konstigt när det ändå är KBT som har mest evidens vid de flesta psykiatriska tillstånd (se APA för aktuellt evidensläge).

Problemet är väl snarast det motsatta tycker jag eg, dvs det är inte svårt att få psykodynamisk terapi i landstingen (70-80% av alla svenska terapeuter har psykodynamisk inriktning fortfarande). Dock är det mkt svårt att få KBT. Dessutom odlas ju myten rätt friskt att KBT är något ytligt, som inte kna hålla på i 2 el 3 år.Sammanfatntingsvis tycke rjag du har rätt att det önskvärda är fler evidensbaserade metoder.

Så: mer forskning på psykodynamiska terapier OCH fler KBT-terapueter till vården!

2008-10-28 @ 08:57:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se