MediaCreeper

Psykiater vållade annans död

För några år sedan fälldes en specialistläkare i psykiatri i länsrätten någonstans i Södra Sverige för "vållande till annans död".
Den typen av brottsrubricering handlar om hur någon utan uppsåt men genom försumlighet orsakat ett dödsfall.

Bakgrunden var:
En man med missbruk och psykisk sjukdom lade sin på vårdintyg (tvångsvård) från akuten. Anledningen till att det blev tvångsvård var dels att han var suicidal, dels att han vägrade vård. Enligt tvångsvårdslagstiftningen måste ett vårdintyg bedömas inom 24 timmar av en annan läkare än den som skrev vårdintyget och som dessutom är specialist i psykiatri. I det här fallet så gjordes denna bedömning på en psykiatrisk akutvårdsavdelning dagen efter och den psykiatern bedömde att kriterierna för tvångsvård inte längre förelåg och avskrev tvångsvården. Efter detta skrev patienten ut sig. Hur uppföljningen var planerad känner jag inte till.
Anhöriga var oroliga och hörde av sig och ville att man skulle hämta in mannen igen. Då polis kom till mannens lägenhet hade han tagit sitt liv.
Länsrätten anser alltså att psykiatern genom att avskriva tvångsvården orsakade mannens död och det blev villkorlig dom eftersom läkaren var "tidigare ostraffad".

Som Ni kanske gissat så tycker jag det här är snett. Psykiatern gjorde en medicinsk felbedömning. Hur "klantigt" det var är väldigt svårt för ngn utomstående att säga förstås". Kanske var mannen mycket trovärdig och talade om hur han nu tänkt om, att han ville ta emot hjälp i öppenvård. Kanske var han egentligen ganska uppenbart suicidal men läkaren missade ngt som de flesta psykiatriker skulle sett. Det spelar inte så stor roll. Då en läkare på medicinakuten bedömer att ont i magen och illamående beror på magkatarr, skickar hem patienten och vederbörande dör i en missad hjärtinfarkt några timmar senare så är det också en medicinsk felbedömning.

I det här fallet är det dessutom så att mannen i fråga själv tog sitt liv. Man kan förstås hävda att han gjorde det för att han var psykiskt sjuk. Å andra sidan så gör det psykiskt sjuka till personer som inte kan tilldelas något ansvar överhuvudtaget. Jag hoppas det inte kommer leda till att yngre läkare avstår psykiatri eller akutspecialiteter av rädsla för att bli fälld.

Kommentarer
Postat av: Salvan

Stämmer detta? Jag har hört om något likanande i Gtbgsregionen. Man med missbruk och självmordsrisk. Inte specialist utan ST-läkare som i samband med kvarhållningsbeslut när patienten kommit till avdelningen valt att låta mannen gå varpå mannen tagit sitt liv. Det rörde sig alltså om en icke-specialist som överprövat vårdintyget...

Har du mer info om det du beskriver?

2008-11-03 @ 13:45:49
URL: http://www.drlotions.blogspot.com
Postat av: Psykiatern

Vet inte hur mkt som stämmer. Ovan är om jag fick det återberättat av en Göteborgsläkare. I nyhetsnotiserna då var det mkt lite information.Jag hade reagerat på en regelvidrig prövning. Då hade ju läkaren dessutom åkt dit rejält i HSAN vilket jag inte tror hände denna gång.

2008-11-03 @ 21:51:16
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Peter Ingestad

psykiatrisk "vård". de undersöker inte patienten. de vill inte veta. de drogar bara ner patienten med livsfarliga förnedringstortyrnervgifter. bara för att det är billigt. bara för att sänka skatten för de rika. bara för att slippa ge det sociala stöd patienten behöver. bara för att det kostar pengar, och då kan man inte sänka skatten för de rika. det är psykiatrin, det. överklassens bödelsdrängar. det förtjänar bara avsky, vämjelse och bottenlöst förakt. död och pina åt dem allihop. må de brinna i gehenna.

2008-11-08 @ 21:06:59
URL: http://luzgannon.blogspot.com/
Postat av: Psykiatern

Peter,jag råkar ju själv vara psykiater. Precis som andra läkare så jobbar jag för ökad livskvalitet för de som söker vård. Det en läkare kan göra handlar förstås om att lindra eller bota sjukdomar. Jag tycker det är bra att skattepengar går till sjukvården. Jag röstar på de partier som prioriterar sjukvård och skola.

Majoriteten av psykiatrins personal är verkligen inte överklass. Det är sjuksköterskor, mentalskötare, kuratorer, sekreterare och andra helt vanliga människor.

2008-11-08 @ 23:21:53
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Salvan

Vill man sänka skatten genom att ge minskat stöd till de fattiga bör psykiatrin läggas ned. De mediciner som vi skriver ut kostar samhället väldigt mycket pengar. Dessutom går det åt en hel del pengar till löner. Var vi verkligen ute efter att skada skulle vi kunna göra detta mycket mer effektivt genom att dela ut gratis alkohol och heroin.

För egen del kan jag bara instämma i Psykiaterns inlägg här ovan. Mitt mål är att hjälpa. Jag vill verkligen inte förnedra någon.

2008-11-16 @ 22:10:06
URL: http://www.drlotions.blogspot.com
Postat av: Peppe

Det är bra att man även i Sverige kan fällas för försumlighet, detta förtydligar det mycket stora ansvar det innebär att göra medicinska bedömningar.

Ett gammalt inlägg som jag snubblade över, men jag kommenterar ändå.Problemet inom mycket av den svenska vården är att den säkerhetsmarginalerna ofta är alldeles för små. När följderna är potentiellt katastrofala får man inte chansa eller gissa, utan man måste vara helt säker så långt detta absolut är möjligt. Kan inte läkaren styrka detta tycks det mig uppenbart att den handlar om försumlighet och att han därför borde dömas.Anser du inte själv som läkare att du har ett långtgående ansvar och skyldighet att säkra dina patienters liv och hälsa?

2009-11-15 @ 15:36:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se