MediaCreeper

Mentalskötare sov på jobbet, kräver skadestånd efter uppsägning

På psykiatriska kliniken i Nacka fann man att fem mentalskötare som arbetat nattskift "systematiskt" sovit i tjänsten och att detta utgjort en medicinsk risk. Ledningen sade upp skötarna med hänvisning till detta.

Nu vill facket pröva detta i arbetsdomstol. Facket anför att skötarnas beteende inte var en grund för uppsägning och kräver följaktligen att de ska få tillbaka sina arbeten, få ersättning för sin förlorade inkomst efter uppsägning.

Dessutom vill de att de berörda ska få 150 000 i skadestånd var.

Det är så man skäms. Vilka signaler ger det till övrig personal och till våra patienter?

Idioti.

Kommentarer
Postat av: Maria

Det är ju inte klokt!! :o Jobbar man så jobbar man och då ska man sköta sitt jobb. usch säger jag bara!! :(

2008-10-27 @ 15:57:12
URL: http://hummlann.blogg.se/
Postat av: Catta

Jag förmodar att det är rättspsykiatriska kliniken i Nacksta du menar. Ja du, det här var ganska lindrigt. Det var ju en vårdare som jobbat där i flera år som på en dating-sida på nätet skrivit att alla våldtäktsmän och pedofiler skulle tas ut i skogen och skjutas. Det måste ju ha känts bra för de patienter som var pedofiler och våldtäktsmän och skulle "vårdas" av honom. "Straffet" för det blev ett medvetandegörande samtal med chefen. Jag skulle inte tro att han ändrar åsikt för det, faktiskt.Det finns hur många såna skandaler som helst på den kliniken. På min blogg har jag skrivit en del om hur kliniken bemött mig som anhörig till ett mordoffer, det är skrämmande vilken total brist på psykologist tänkande många där besitter.

2008-10-29 @ 13:08:41
URL: http://cattasbubbla.wordpress.com/
Postat av: f

Ska precis tenta av arbetsrätt imorn och tänkte på skoj förmedla mina tankar kring detta.Du skriver att de sades upp. Det låter mer som att de avskedades. En uppsägning kan nämnligen inte ske om det inte finns saklig grund för uppsägning. Saklig grund för uppsägning är antingen 1. arbetsbrist (inte bara i strikt mening) och 2. personliga skäl. Att säga upp en person pga personliga skäl (som troligen arbetsgivaren gjorde i detta fall) är mycket svårt, varningar, omplaceringar etc ska först ses över. Sen är det uppsägningstid dessutom.Ett avsked innebär omedelbart avslutande av anställningsavtal. Men, det kan enbart göras där arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. I detta fall har vi vårdare som medvetet sovit på tjänsten. De har alltså helt brustit i föreskrivningar (ordervägran) och dessutom utsatt patienter (och medarbetare) för livsfara (här skulle jag nog blanda in bla arbetsmilölagen).Jag tror att de facket kommer förlora i AD, just pga att arbetsgivarens förtroende för arbetstagarna är så pass grovt sviket. Men, visar det sig att arbetsgivaren inte instruerat tillräckligt etc, så kan det slå tillbaka.Ska bli spännande!

2008-10-29 @ 19:20:26
Postat av: f

vill tillägga: att dra upp ett mål i domstol betyder inte att facket tror sig ha rätt - utan vill få målet avgjort för att verkligen reda hur det ligger till inför framtiden.tips är att se på hur AD utdömer vem som ska betala rättegångskostnaderna. dömer de ensidigt att facket ska betala, då tycker AD att de hade grymt fel. dömer de att facket och arbetsgivare ska dela, då var inte fallet så självklart, och tycker sist AD att arbetsgivaren ska stå för hela kalaset - ja, då tycker AD att arbetsgivaren gjorde sjukt fel.

2008-10-29 @ 19:23:38
Postat av: Supersmurfen

Självklart ska dem få kicken. Och betala skadestånd till psykiatriska kliniken, inte tvärtom. Att facket tycker att dessa slashasar ska ha kvar sina jobb är ju helt obegripligt!

2008-10-31 @ 18:16:18
URL: http://supersmurfen6969.wordpress.com/
Postat av: Motpolen

Motpolen har flyttat. Den nya adressen kommer nedan.

2008-11-22 @ 21:19:07
URL: http://motpolen.webs.com/
Postat av: Babyborderline

Pengar som hade kunnat användas inom vården går nu alltså till en kille som sovit på jobbet?! Ska man skratta eller gråta?

2009-04-29 @ 13:31:35
URL: http://babyborderline.wordpress.com
Postat av: Hemorroide

Det är ju helt galet. Sköter man inte sitt jobb har man ingen rätt att ha kvar det.

2010-08-16 @ 14:28:06
URL: http://www.es.hemapro.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se