MediaCreeper

Gästinlägg om hälsobegreppet - Andy

Reflektioner om hälsa - ohälsa

av Andy, psykiater och KBT-terapeut

Inom psykiatrin diskuteras ofta huruvida någon är sjuk eller inte. Var går gränsen för vad som kan kallas "sjukt" och vad är "normalt". När en psykiater ska skriva sjukintyg ska han/hon intyga att en sjukdom föreligger, vilket ibland kan vara svårt, speciellt för psykiatriker med ett hälsoperspektiv, dvs där ett av behandlingsalternativen är att stärka det "friska" och inte bara fokusera på det som är "sjukt"/inte fungerar.


För att ge lite perspektiv på hur man ser på sjukdom och hälsa, kommer jag att visa på lite olika synsätt som finns.


De tre vanligaste modellerna är:

1.      Hälsa = avsaknad av sjukdom

2.      Hälsa och sjukdom som motpoler längs ett kontinuum

3.      Hälsa och sjukdom som olika dimensioner


Alla tre modeller har sina för- och nackdelar. Den defintion som sannolikt har störst nackdelar är dock en annan, nämligen WHO's definition från 1997: "Hälsa innebär komplett fysiskt, mentalt och socialt välmående och inte bara frånvaro av sjukdom.  Problemet med den är ju att knappast någon av os shar "hälsa" någon längre tid i våra liv. Med den defintionen skulle vi riskera att alla sjukförklaras frekvent, vilket sannolikt bara i sig skulle kunna leda till ännu högre ohälsa, via "självuppfyllande profetia"-mekaniskmer och dysfunktionella grundantaganden.


Den första av de tre uppräknade defintionerna (1), går ju igen i våra diagnossystem, exempel DSM-IV, där ett diagnossystemet är kategoriskt, antingen är man sjuk eller frisk. Det finns ju uppenbara fördelar med detta, det är enkelt och tydligt och lättanvänt. Dock finns det ju inte några nyanser och komplexa tillstånd riskerar att dikotomiseras på ett icke fruktbart sätt.    Hälsa

______________________


  Ohälsa


Figur 1. Hälsa eller ohälsa.Den andra definitionen (2) har fördelen med ett nyanserat synsätt. Det finns t o m de som argumenterar för att egentligen kan man se livet som total sjukdom, eller död. Man så att säga börjar vid "ohälsopolen" när man föds.  Sedan rör man sig mot hälsopolen olika mycket under livet, för att sedan åter nå ohälso-/sjukdomspolen när man dör.


Hälsa   <---------------->  Ohälsa


Figur 2. Ett kontinuum där man kan röra sig mellan hälsa och ohälsa.Den tredje defintionen (3) är än mer flexibel då man har sjukdom och hälsa på olika axlar, dvs man kan vid samma tillfälle vara sjuk (exvis diabetes typ 1 som insulinbehandlas) och ha full hälsa (samma person upplever sig må bra). Hälsa och sjukdom blir på så sätt olika saker, som äpplen och päron, och ska som sådana inte blandas ihop. 


Hälsa
↑    
I
I---------> Ohälsa


Figur 3. Hälsa och ohälsa "konkurrerar" inte, olika dimensioner.


Det finns även en fjärde version av hälsomodeller, vilken liknar den tredje versionen. Den bygger på de engelska begreppen: sickness, disease och ilness. Med sickness menas att man antar ett samhällsperspektiv på sjukdom/hälsa, disease betyder den medicinska sjukdomen och med illness menas den subjektiva upplevelsen av sjukdom.


Att kunna diskutera sjukdom och hälsa utifrån dessa olika perspektiv är inte minst viktigt när man arbetar med personer som upplever/har psykiska sjukdomar och lidande.  Detta då dessa inte respekterar gränsen mellan sjukdom och hälsa på samma tydliga sätt som många somatiska sjukdomar.

Avslutningsvis tycker jag att de olika perspektiven kan komplettera varandra och vara olika användbara vid olika tillfällen såsom tillviss del diskuterats ovan.


Kommentarer
Postat av: PAGB

Hej!

En sak jag kom att tänka på är att vad som definieras som sjukt/ohälsa ofta (indirekt iaf.) utgår ifrån vad som går att behandla. Nya behandlingsmetoder och mediciner brukar således innebära ett flertal "nya" sjukdomar/diagnoser. Detta är inte nödvändigtvis av ondo tex. KBT:s intåg. Problemet menar jag är att vissa, tja, "fenomen" plötsligt blir betraktade som sjukdomar per se då de snarare är symptom på redan existerande diagnoser, alternativt att icke-sjuka tillstånd betraktas som sjuka. Lite utanför blogg-inlägget kanske men tanken slog mig....

/P

2008-11-17 @ 21:49:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se