MediaCreeper

The Milgram Experiment - vem kan bli torterare?Ett av världens mest kända psykologiska experiment gjordes av Stanley Milgram på 60-talet.
(Klippet ovan är en modern variant på detta arrangerat av Derren Brown i hans BBC-serie. Man använder samma auktorativa befallningar som i originalet. Enligt BBC är det inte fejk)

I korthet så annonserade Milgram efter försökspersoner till ett psykologiskt experiment om minne och inlärning. I en fejkad lottning utsågs de ovetande deltagarna till "lärare" och skådespelare lottades till "elever". Läraren hade genom hörlurar kontakt med eleven.
"Tesledaren" instruerades att ställa frågor till en eleven och i det fall de gav fel svar ge en elektrisk stöt till vederbörande. För varje fel svar skulle strömdosen ökas.
I verkligheten fanns det ingen eletrisk stöt. Eleven hade inspelade ljud som tajmades med lärarens "tryck på knappen".
Efter hand ökade elevens reaktion på stötarna, eleven bankade på väggen, skrek av smärta, angav hjärtproblem, bad att bli frisläppt osv.
I det läget ville många lärare avsluta försöket men gick att övertala av testledaren som försäkrade att det inte var på deras ansvar. Varje gång en lärare ville avbryta sade man detta, i den ordning det står:
1. Please continue.
2. The experiment requires that you continue.
3. It is absolutely essential that you continue.
4. You have no other choice, you must go on.

Innan experimentet gjorde Milgram en enkel gallupundesökning bland psykologiprofessorer som gissade att max 1.2% av "lärarna" skulle vara kapabla att gå upp till den högsta strömdosen, 450 volt. Resultatet blev att ca 65% fullföljde ända till den dödliga dosen 450 volt. Ingen gjorde det utan att bli tvekande och ifrågasätta före 300 volt.
Försöket upprepades flera ggr och man fick ungefär samma siffror. Alla "lärare" uppvisade stress och oro över det som pågick men över hälften lät sig övertygas av testledaren. Milgram påpekar också att ingen av de testade krävde att få se "offret", lämnade rummet utan att be om att få gå osv.

Idén var förstås att undersöka hur människor reagerar på auktoriteter och Milgram säger att han bla undrat över grymheter begångna av synbarligen "vanliga" människor i Nazityskland.

Försöket väckte mycket kritik, framförallt för det oetiska i att låta människor ovetandes begå handlingar som efteråt kan upplevas som skamliga. Milgram påstår dock att han av flera deltagare fått tackbrev för att de lärt sig något om hur lätt det är att blint tro på auktoriteter.

Ett annat, liknade experiment är The Stanford Prison Experiment.

Slutsatsen?
Situationen har stor betydelse för hur den personliga moralen fungerar.
Det är förjävligt att se en av männen i klippet som ger 405 volt, möts av tystnad efter att tidigar ehört skrik av smärta och beklaganden. Han oroar sig uppenbarligen för att den andra personen kan vara skadad. Trots det fortsätter han, även fast personen på andra sidan inte ens ger ett svar.

Jag tycker det är oetiskt att på nationell TV visa upp människor i en situation där de ter sig som torterare. Men Derren Brown är en på sitt sätt genialisk underhållare. Han använde de mest auktoritetstrogna frö att gå vidare med nästa experiment "the heist" där målet var att på olika sätt övertyga personer att begå ett bankrån, "The Heist". Fejk eller på riktigt? Ingen aning. Kanske skriver jag ngt om Derren Browns underhållningspsykologiska experiment senare.

Kommentarer
Postat av: H.E.R.T.i.G.i.N.N.A.N. af Uppsala

en människa utan empati kan bli torterare

2008-06-08 @ 14:34:52
URL: http://veckomagasinet.se
Postat av: Psykiatern

Hertiginnan. visst kan h@n det. Men här var det "vanliga" personer som i över hälften av fallen kunde stå ut med att tillfoga en anna människa smärta och ev skada bara för att de deltog i ett "viktigt experiment".

2008-06-08 @ 14:46:59
URL: http://psykiater.blogg.se/
Postat av: My

Det här var väldigt intressant! Fast lite obehagligt såklart :S

2008-06-08 @ 14:53:41
URL: http://mycreative.blogg.se/
Postat av: Psyk

Jag har sett en dokumentär på TV om det där. Skrämmande och obehagligt- men frågan är hur vi själva hade reagerat? Det är svårt att säga- för de flesta av oss betecknar oss som empatiska människor- frågan är hur empatiska vi blir i en sådan situation?

2008-06-11 @ 11:10:50
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du är väldigt skön kille. Tyvärr är personal i psykiatri ofta värre än personerna i Milgram experiment. Jag har levande färska resultat på att när man fixar simulerad diagnos och låter närstående sedan simulera symptom åt en så kan personal i vården bara ägna sig åt otroligt fånig,värdelös vård. Du kanske tycker att du inte råkar för det, men du är du bara ännu mer dum än någon som åtminstone kan erkänna att han visste inte diagnoser i psykiatri kan lätt tillkomma av simulering.

2010-01-08 @ 21:37:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se