MediaCreeper

Om mig

Jag är läkare på väg att specialisera mig i psykiatri.

Alla åsikter här är mina egna och jag företräder på intet sätt psykiatrin, psykiaterkåren eller ngn av de föreningar jag är med i. Jag skriver för att jag vill prova att formulera mina tankar lite mer. Jag skriver aldrig om patienter jag träffat. Citat och liknande är påhittade men tänkta att vara realistiska.

För att bli specialistläkare i psykiatri krävs utöver att man är legitimerad läkare 3,5 års tjänstgöring inom olika delar av psykiatrin samt sk "randtjänstgöring" inom internmedicin (6 månader), neurologi (6 månader), BUP (3 månader) och beroendemedicin (3 månader). Dessutom skall man tillägna sig basutbildning i någon psykoterapiform, mostvarande 1,5 till 2 terminers heltidsstudier. I mitt fall är det KBT.

Nyfiken? Fråga!

Kommentarer
Postat av: Psyk

Jag hade ingen aning om att man var runt på så olika avdelningar i ST-tjänstgöringen. När du säger basutbildning, är det alltså steg 1 och steg 2-utbildningarna, som är öppna för socionomer, sjuksköterskor och präster etc?2008-06-11 @ 11:07:43
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Hej Psyk.

Basutbildning är det som tidigare kallades "Steg-1" dvs motsvarande 1,5-2 terminers heltidstudier. För att bli leg psykoterapeut går man också "steg-2" eller legitimationsgrundande utbildning som motsvarar 3-4 terminers heltidsstudier.Psykoterapiutb. är öppet för alla som har människovårdande yrken och minst två års yrkeserfarenhet. Eftersom en hel del mentalskötare går utbildning så antar jag att det inte är krav på "matte 3" och andra förkunskaper.

2008-06-11 @ 13:41:05
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: maskrosen

Hej!

Jag vet inte om jag postar detta på rätt plats men gör ett försök.

Min historia, alltså barndom och uppväxt som var långt ifrån den bästa. Ibland undrar jag idag hur jag lyckades överleva.

Jag har under 90-talet genomgått terapier. Det har periodvis varit smärtsamt – mycket smärtsamt, men nu är jag tacksam för att jag härdade ut genom det värsta. Jag har även provat en del terapier som kanske skulle betecknas som icke-evidensbaserade, men som hjälpt mig personligen. Min ståndpunkt har blivit att allt som fungerar är bra för individen. Tror man måste pröva sig fram. Om det inte har någon effekt ska man välja något annat.

Jag tar inte ställning för psykosociala eller biologiska förklaringsmodeller, utan anser att de säkert behövs båda och måste komplettera varandra. Beroende på var individen befinner sig i tillfrisknandeprocessen.Nu till mina frågor av mer praktisk karaktär. Har av några jämnåriga släktingar fått veta en del från min uppväxt som jag själv bara svagt anat tidigare. De känner dock inte till allt. Men eftersom jag kommit såhär långt i min process vill jag ha klarhet i detta också.

Det innebär förmodligen att jag måste kontakta till exempel sociala myndigheter, polis och kanske psykiatrin.

Vad gäller för att få tillgång till handlingar från dessa? Särskilt om tidsperspektivet är 40 år bakåt i tiden. Varken min storebror eller mina föräldrar, som det gäller är längre i livet.

Hur länge sparar sociala myndigheter sina akter? Hur länge sparar psykkliniker sjukhusjournaler efter avlidna? Har jag rätt att få utdrag eller kopior av dem?

Att jag måste styrka min identitet och släktskap utgår jag ifrån, men vad krävs mer?Känner mig skyldig till att kanske överrumpla dig med frågor. Men du kan kanske guida mig vidare i ”byråkratin”.

Till sist vill jag bara tacka för en alldeles utmärkt blogg.mvh maskrosen

Du får gärna maila svar till mig.

2008-07-16 @ 10:21:11
Postat av: N.O

Vi må tillhöra världens mest utbildade generationer, men ändå är vi så otroligt oupplysta.

Många har tappat bort makroperspektivet totalt.Jag tror inte för en sekund att du inte företräder en intresse- sfär av något slag.Ursäkta att jag frågar, bara nyfiken, men vilka föreningar är du med i?

2009-03-13 @ 20:51:21
Postat av: Psykiatern

N.O:

Jag företräder inte psykiatrin, psykiaterkåren eller sjukvården i de åsikter eller funderingar jag skriver på denna blogg. Jag företräder mig själv.

Det är en viktig poäng.Då jag företräder mig själv är jag naturligtvis påverkad av olika "intressen". Jag är man, vit, medelklass, västerlänning, agnostiker, heterosexuell, läkare, psykiater osv.

Allt detta påverkar mig.Vad gäller det Du kanske avser, intressen som påverkar mig som psykiater, så är det många. Läkemedelsindustrin påverkar mig indirekt (genom hur industrin påverkat psykiatrin resp mina kollegor) och direkt (genom marknadsföring samt industristödda studier).

Jag tror jag är lika bra som medelsvensson på att kritiskt kunna genomskåda reklam, dvs inte särskilt bra alls.

Jag påverkas rimligen av att mitt yrkesval handlar om psykiatrisk vård. Även om läget sedan länge är att vi har för många patienter, inte för få, så har jag föstås ett intresse i att psykiatrin in plötsligt upphör att finnas.

Jag påverkas också av de vänner och anhöriga som drabbats av psykisk sjukdom. Deras upplevelser av sjukdomen och vården de fått.

Vidare påverkas jag av de patienter jag mött och det jag kunnat tillföra i deras situation just då.Jag är med i Svenska Psykiatriska Föreningen, föreningen för specialister i psykiatri, SYLF (förening för yngre läkare), Svenska läkaresällskapet, en icke-facklig läkarförening, Läkarförbundet som är den fackliga organisationen.

Jag får en fast lön från landstinget som min enda inkomst. Enstaka gånger har jag gjort små jobb som handlar om hemsidor, åt föreningar.Som de allra flesta läkare så hamnar jag då och då i situationer då läkemedelsindustrin gynnar mig. Ex om de är sponsorer på en kongress mot att de har reklamaffischer på plats. Tidigare hände de att jag åkte på kongress där företag delfinaniserade resan tllsammans med kliniken, ett system som används i hela sjukvården. Just nu avstår jag alla resor där företag sponsrar eftersom jag behöver fundera lite på hur jag ska göra med det. Det innebär i praktiken att det är mycket svårare för mig att kunna åka på kongresser utomlands efterom de allra flesta kliniker inte betalar hel resa, boende och kongressavgift.Jag är med i lite andra föreningar som inte har med psykiatri att göra, de redovisar jag inte här.

2009-03-13 @ 23:28:18
Postat av: Malin

Hej jag undrar om du möjligtvis har en mail adress? Undrar lite om panik ångest och ångest samt zoloft?

Skulle uppskatta om du kanske ville skicka ett mail till mig med din mail adress.Mvh Malin

2009-06-02 @ 23:24:10
Postat av: Malin

HejJag undrar lite om panik ångest/ ångest och zoloft. Har du en mailadress eller skulle du kunna skicka ett mail till mig där man kan få din mail adress?Mvh

2009-06-02 @ 23:29:13
Postat av: Anonym

Hej, jag undrar också om du har en mailadress - skulle vara spännande att få höra hur du ser på "myelin-förstörelse" i en del barns hjärnor efter mässling/påssjuka/rödahund-vaccination. Undrar också om den där "hemofylus(?)-vaccineringen" också är förknippad med förstörelse av viktigt myelin i hjärnan - med tex koncentrations-svårigheter, "adhd", "damp" som följd. Nyfiken på din ärliga idé i det här,allt gott och spännade blogg där du har det humana perspektivet också,Ess ;)

2009-08-27 @ 13:31:01
Postat av: stina

undrar om ni får lära er något om NPF alltså autism adhd osv????? Både diagnostisering behandling och hur pedagogiska insatser ska se ut?

2009-11-23 @ 03:13:36
Postat av: Pat Punkt

Hej,Jag har en allvarlig fråga till dig som jag inte gärna tar i kommentarerna, kan du maila mig på ovanstående mailadress?

2009-12-05 @ 17:56:42
URL: http://hispaliv.blogspot.com
Postat av: Stefan

Hej,Mitt namn är Stefan, 20 år gammal, och på jakt efter att hitta rätt arbete. Tyvärr är jag väldigt osäker på vad jag egentligen ska studera vid universitetet och min tanke var då att fråga någon med mer kunskap inom området i jakt på kloka råd. Vilket arbete och även utbildning skulle kunna passa mina intressen?Sedan många år tillbaka så har jag haft ett stort intresse av hur människor reagerar vid olika situationer, hur man läser människor, lögner, vinner någons förtroende och även den mörka sidan svindleri. Jag gillar även tanken på att bli föreläsare, personlig utveckling (fysiskt som psykiskt) och att komma i kontakt med nya människor och situationer.I nuläget har jag styrt in tankarna på en utbildningar kring marknadsföring (sälja ett budskap), retorik, sjukgymnast (idrott), socialpsykologi och det breda ämnet psykologi. Tyvärr har jag ett lågt betyg på 15 i snitt från gymnasiet och 1.2 på högskoleprovet. Förstavalet när det gäller universitet är för min del Lund.Det är lätt att man stirrar sig blind eller helt enkelt inte vet om vilka arbeten som egentligen existerar och jag undrar därför om du har några förslag på passande arbeten eller möjligtvis även utbildningar?Tack på förhand,

Stefan

2010-01-24 @ 16:34:54
Postat av: M

Hej!

Jag skulle vilja maila dig, om det skulle gå bra.

Ha det bra!

Mvh Marlene

2010-04-30 @ 18:59:17
URL: http://betrotaemot.wordpress.com
Postat av: Karin

Kontakta gärna mig! Jag arbetar inom psykiatrin och har ett projekt som kanske kan intressera dig!

2010-11-16 @ 19:08:43
Postat av: Herr Frisk

jobb för arbetsvillig psykiatrikerJag har varit frisk sedan jag föddes , jag är ännu friskare idag än förut. men har varit lite små krasslig i kroppen emellanåt i det förflutna och jag hade en mycket svår barndom. Jag har inte precis som ingen annan valt vem jag födits till. Jag härmas inte och skriver inte av andra personers skrivelser. Jag har hört talas om att det finns de som har en vilja till att utöva makt och försöker göra en del andra galna och sjukdomsförklara och diagnosticera friska människor med fantasifulla inbillade metoder hämtade ifrån böcker dels från psykologins och psykiatrins område. Ni kanske kan ha hand om och jobba med att peka ut och sjukdomsförklara andra som är friska fast det inte behövs, annars kanske de förblir för friska för er. I brist på andra mer meningsfulla sysslor. Använd er av litterära symboliska metoder från böcker inom psykologins och psykiatrins område. Hör gärna av er och berätta hur det gick när ni är färdiga med jobbet.Hälsningar Herr Frisk

2012-01-16 @ 22:52:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se