MediaCreeper

Agentskap eller "vem bestämmer över ditt liv"

Rubriken anspelar på en bok av Åsa Nilsonne och Anna Kåver. Boken är bra men titeln är bättre.

Agentskap kommer av "agent", att vara den som påverkar och syftar till upplevelsen av att vara den som påverkar sitt liv.

En gemensam nämnare för depression, ångestsjukdomar och borderlinepersonlighetsstörning är just frånvåran av agentskap i viktiga situationer. Istället för att vara en person som kan välja blir man istället ett offer för andras beslut eller omständigheter man inte kan påverka.

Det låter käckt att säga att man helt enkelt ska ställa om till att bli en "agent" i livet men i realiteten är det precis vad som behövs. Det finns en massa saker man helt enkelt inte kan bestämma över, om ens kärlek blir besvarad, vilket jobb man får osv men hur man upplever det är möjligt att påverka och hur man beter sig i relation till det..

De gånger man upplever agentskap öppnar sig möjligheter men också ansvar. Det blir ju ens eget ansvar både om det går bra och om det går dåligt.

För en person som av andra inte tillåtits vara ansvarig, kompetent, självständig och värdefull som människa kan agentskap vara väldigt främmande.

Men det går att "träna". Det är ett gemensamt drag i de flesta psykoterapiformer, att hjälpa klienten se sina möjligheter att påverka sitt liv. Jag tror det skulle behövas även inom somatiken, för alla med behov av livsstilsförändringar osv. Agentskap gör förändring möjligt, motsatsen är en offerroll som i och för sig är bekväm men som begränsar ens möjligheter.

Kommentarer
Postat av: Psyk

Jag tänker på självdistansering när jag hör ordet agentskap. Är det ett bra ord, agentskap? Är det inte för luddigt? Det talas alltför lite om det på psykisk folklig nivå. Eller så är det bara jag som är ovan vid det.

2008-06-11 @ 11:15:00
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Tja, det är ett ganska "konstruerat" ord. Ett annat ord skulle kunna vara "empowerment" eller "egenmakt". Men det är en psykoterapeutisk term som lever vidare. Man talar i psykoterapi också om "locus of control", dvs man uppfattar att kontrollen ligger hos mig eller utanför mig.

2008-06-11 @ 14:14:30
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: iKA

Precis det är inte hur man har det, det är hur man tar det.

2011-01-09 @ 07:48:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se