MediaCreeper

Frifräsande psykiater yrar i nattmössan

Thomas Eriksson har nu lanserat "psykiatern.se", en hemsida han ägnar åt att försöka göra ned psykologisk behandling i allmänhet.

Thomas Eriksson representerar lyckligtvis inte särskilt måmga psykiatriker när han torgför sina åsikter.

Han lägger avsevärd möda på att hävda att KBT inte är en bevisat effektiv behandling, bla för att man inte gjort placebostudier liknande de som görs med läkemedel. Det stämmer förstås att det är ytterligt svårt att konstruera en samtalsbehandling som är placebo, alltså per definition verkningslös.

Erikssons misstag är att han har en mycket inskränkt vetenskapssyn. De senaste 20 åren har randomiserade kontrollerade studier och dubbelblind design varit "golden standard" för medicinsk forskning. Det innebär dock inte att all forskning som genereats innan ess eller som genereras idag med andra studieupplägg är värdelöst. Tvärtom finns ett behov av fler kompletterande naturalistiska studier.
Vidare så är Eriksson inskränkt i den bemärkelsen att han verkar helt omedveten om att en mänd andra vetenskapliga fält med rätta anser sig kunna bilda ny kunskap utan ett äkta placebopreparat eller dubbelblinda omständigheter.

Eriksson kritiserar också KBT-studier för att använda subjektiva utvärderingsmått, som ex självrapporterad hälsa. Han förutsätter att patienterna blir vällvilligt inställda till behandlare och därför svarar falskt positivt. Han förklarar dock inte varför detta problem inte skulle finnas då patienter svarar på frågor av sin behandlande läkare i en kliniks prövning av ett läkemedel.

Eriksson sammanfattar allt den inskränkthet och bristande insikt om psykisk ohälsa som på sina håll florerar inom psykiatrin. Han lyckas dock med konsstycket att göra alla fel på en gång vilket är en slags rekord.

Det krävs en självsäker person att hävda att socialstyrelsen och indirekt SBU och APA är ovetenskapliga och skadar patienter genom att rekommendera verkningslös behandling. Alla dessa organ har jämställt KBT med läkemedel vid flera tillstånd allt föredragit KBT vid nåra tillstånd.
 
Jag hoppas ingen förväxlar undertecknad med Eriksson vars domännamn ligger nära mitt...

Kommentarer
Postat av: Nils

Hej, Nils här.Bra skrivet psykiatern, sådana som dig ger hopp för framtiden. Finns ju hur många som helst som kan vittna om att de blivit sämre av SSRI-preparat med lång väg tillbaks etc.Jag har en egen blogg nu förresten:http://hubbardianen.wordpress.com/Om du vill få en scientologisk vinkel på saker och ting. :)

2009-05-15 @ 11:42:13
Postat av: Henrik Sundholm

Hmm. Adressen fungerar inte för mig, men det kanske är tillfälligt...

2009-05-15 @ 12:48:13
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Pat Punkt

DBT..KBT..same shit different name..Jag tror inte att man kan säga att allt passar alla, en del är nog inte ens i behov av att prata alls, snarare få tänka igenom saker själv.

2009-05-15 @ 14:57:21
URL: http://hispaliv.tk
Postat av: Scientologsekten

Nils. Även om jag tycker att det är bra att tex KBT lyfts fram och att det förhoppningsvis kommer fler patienter tillgodo, så skall man veta att KBT inte är någon universallösning som passar alla, i synnerhet om vi talar om de svårast sjuka, som är psykiatrins patientgrupp. Det är nog bara scientologin som kan skryta med en "teknologi" som är fulländad sedan 60-talet, och hjälper alla ;-)Du skriver:

"Finns ju hur många som helst som kan vittna om att de blivit sämre av SSRI-preparat med lång väg tillbaks etc."

Detta beror helt på vilka referenser man använder sig av.(KMR?)Procentuellt hjälper det väl ändå fler än de stjälper. Det finns ju hur många som helst som får biverkningar av antibiotika också om man bara skall se till antalet.Problemet är enligt mig är att det kan vara svårt att ställa korrekt diagnos på en vårdcentral, där tidesfaktorn är begränsande. KMR tycker säkert att det är jättebra att alla som mår dåligt undviker psykiatrin och istället söker tex vårdcentral, men jag vågar påstå att förskrivningen av tex både SSRI och besodiazepiner skulle minska om alla som mår psykiskt dåligt bedömdes av psykiatrin. Naturligtvis finns inte de resurserna i dagsläget.Vad tror du psykiatern?

2009-05-15 @ 16:12:00
URL: http://scientologsekten.wordpress.com/
Postat av: Psykiatern

Jag gissar att psykiatriker står för mindre än 1/3 av de SSRI-recept som förskrivs. Vårdcentralen ska var "första linjens psykiatri" och hantera mild-måttlig depression, panikångest, social fobi osv.

Husläkare är inte lka restriktiva med antibiotika som infektionsläkare, kanske förskrivs SSRI också på ett mindre strikt sätt på vårdcentralen?Det är nog så enkelt och komplext på en gång att olika patienter har nytta av delvis olikabehandling, SSRI, KBT, psykodynamisk terapi osv. Dessutom påverkas allt detta av andra faktorer som sjukskrivning, sysselsättning, socialt nätverk osv. I denna djungel måste man förstås utvärdera behandlingarna för att veta vad man ska satsa på. Kruxet är att både söka evidens och samtidigt vara medveten om evidensbegreppets begränsningar.

2009-05-15 @ 16:31:46
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Hubbardianen

Psykiatern, har ni testat att ge testosteron till deprimerade kvinnor? Det kanske blir "manliga" bieffekter iofs?Hur är det med kopplingen mellan läkare och läkemedelsföretag? Finns det någon intäktskoppling alls? En del läkare jobbar väl för läkemedelsföretag? Diskuteras jävighetsproblem? Hur är det med konferenser etc, det var artiklar om det i tidningen förut ang. "bjudresor" etc.

2009-05-16 @ 17:09:32
URL: http://hubbardianen.wordpress.com/
Postat av: Frågande

Undrar bara hur ofta psykpatienter har dokumenterad hjärnskada. Tänker på cystor i hjärnan tex. Görs mrt på alla patienter eller när görs det? Har själv en cysta i huvudet och kan tänka mig att många fler än jag har det. Jag har haft en del problematik och är lycklig över att jag är på väg tillbaka. Hade lika gärna kunnat vara en psykpatient idag. Jag har aldrig haft kontakt med psykvården för den ger mig gåshud. Maila mig gärna...

2009-05-16 @ 22:24:32
Postat av: Scientologsekten

Hubbardianen, varför skulle man ge testosteron till kvinnor? (ja det skulle bli "manliga bieffekter").Generellt gäller att läkare anställda inom landstingen inte får någon lön eller ersättning från läkemedelsföretag. Sedan finns det säkert några få undantag, men landstingen är ganska noga med att läkare måste ange eventuella bisysslor, som tex konsulter åt läkemedelsföretag. Vid läkemedelsprövningar kan kliniken få ersättning, men inte enskilda läkare.När det gäller "bjudresor" har detta blivit väldigt restriktivt. Finns det någon som helst rekreation i närheten så klassas det som muta. Sedan tycker jag personligen att det har blivit väl restriktivt. Visst finns det bevisligen en påverkan från läkemedelsföretagen, men jag tror också att 5½ års medicinstudier ger en viss förmåga till att kritiskt granska det läkemedelskonsulenterna har att komma med.

2009-05-16 @ 22:24:44
URL: http://scientologsekten.wordpress.com/
Postat av: Scientologsekten

Till Frågande.Psykiatern får fylla i.

När det gäller nyinsjuknade i psykossjukdom, eller om det finns personlighetsföränding, så är det i princip rutin att göra en hjärnröntgen (datortomografi/skiktröntgen).

MRT (magnetkamer) är inte det man i första hand väljer om det är tumörer man letar efter, då är det datortomografi (CT).

Sedan tar man en massa lab-prover givetvis, för att alltid utesluta kroppslig grundsjukdom till tex nedstämdhet, trötthet, initiativlöshet, aptitlöshet, viktnedgång etc, som är klassiska symptom på depression. Detta gör man på sk vida indikationer även på personer med andra psykiatriska symptom.(jag tycker att det är viktigt att poängtera detta då det finns en föreställning hos en del människor att psykiatrin inte utesluter kroppslig orsak till att man mår psykiskt dåligt)2009-05-16 @ 22:38:49
URL: http://scientologsekten.wordpress.com/
Postat av: Technicolor

Jag tycker att det, på sina håll, fortfarande finns någon slags uppfattning om att läkare och vi som jobbar med psykologisk behandling (vilket ju också inkluderar läkare ibland) ska vara nån slags motståndare. Jag har ibland mötts av förväntningar på att jag som psykolog ska vara negativ till psykofarmaka, som om det vore mediciner vs terapi.Ju sjukare patienten är desto viktigare är det, enligt min erfarenhet, med ett fungerande samarbete mellan olika yrkesgrupper och instanser. Jag lyckas inte hitta sidan så jag kan inte bedöma hans uttalanden, men generellt sett är det ju verkligen inte positivt för patienten att dryga sig mot andra bevisat effektiva behandlingsformer än den man själv utövar

2009-05-16 @ 23:43:06
URL: http://technicolorblog.blogspot.com/
Postat av: Hubbardianen

Scientologsekten, jag menade mest att kvinnor är överrepresenterade vad gäller depressioner och att en faktor i detta skulle kunna vara något manligt biologiskt, exempelvis testosteron.

2009-05-17 @ 14:49:35
URL: http://hubbardianen.wordpress.com/
Postat av: Henrik Sundholm

Hmm, adressen psykiater.se fungerar fortfarande inte för mig.

2009-05-19 @ 00:02:35
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Psykiatern

Korrigering: Adressen till frifräsaren är "psykiatern.se"

2009-05-19 @ 00:13:29
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: elina

tomas eriksson hade jag som läkare när jag var 17. det första han gjorde var att skriva ut xanor, i relativt höga doser dessutom, till en minderårig. han lade grunden till ett sju år långt benzoberoende(tack och lov är jag av med det idag). i och för sej gjorde väl slutenpsykiatrin i linköping sitt därtill. men pillerfrisk är den karl vill jag lova.

2009-05-29 @ 21:44:40
URL: http://www.trasselflikka.blogspot.com
Postat av: elina

tomas eriksson hade jag som läkare när jag var 17. det första han gjorde var att skriva ut xanor, i relativt höga doser dessutom, till en minderårig. han lade grunden till ett sju år långt benzoberoende(tack och lov är jag av med det idag). i och för sej gjorde väl slutenpsykiatrin i linköping sitt därtill. men pillerfrisk är den karl vill jag lova.

2009-05-29 @ 21:45:26
URL: http://www.trasselflikka.blogspot.com
Postat av: Tomas Eriksson

Jag är den psykiater som försöker driva en saklig debatt i psykiatrifrågor på psykiatern.se. Bakgrunden är att jag är mycket oroad över den ovetenskapliga hållning som gör sig allt bredare inom svensk psykiatri.MEN, Jag är absolut inte den psykiater som uppges ha behandlat en 17-åring med Xanor. Jag har alltid varit ytterst skeptisk mot det preparatet och jag har bara skrivit ut det vid några få tillfällen och då har det gällt att trappa ut behandlingen hos någon som redan varit beroende.Tomas Eriksson

www.psykiatern.se

2009-06-14 @ 12:19:44
URL: http://www.psykiatern.se
Postat av: Henrik Sundholm

Tomas: Problemet med försöket att "driva en saklig debatt" ligger i det där med sakligheten...

2009-06-14 @ 17:05:03
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Psykiatern

Hej Tomas,Jag har läst det du sagt i intervjuer, på din hemsida och nu senast i din debattartikel i DN.Det som är problemet med din argumentation är att den kommer ur en mycket snäv syn på vetenskap. Du sätter den dubbelblinda kontrollerade studien för läkemedel som golden standard vilket per automatik innebär att studier av psykologisk behandling aldrig kan uppfylla dina krav.

Därmed utesluter du förstås i princip alla forskning gjord tidigare än för 30 år sedan och kallar indirekt våra tidigare kollegor för ovetenskapliga. Dessutom avfärdar du alla andra vetenskapliga discipliner, ex sociologi, ekonomi, kriminologi och andra vetenskaper som använder sig av annan kvantitativ eller kvalitativ metod.Du nämner inte med ett ord de nackdelar en dubbelblind placebokotrollerad RCT har. För det första är det väldigt dyrt. Som en konsekvens av bland annat detta så görs majoriteten av dessa studier av läkemedelsföretag.

Om du följt diskussionen kring detta och läst de artiklar i bla BMJ om vad som händer då man inkluderar opublicerade studier så börjar effekten av SSRI att närma sig placebonivå. Jag misstänker att liknande fenomen finns avseende andra läkemedel, även icke-psykofarmaka.Du har tidigare uttalat dig om psykiaterns effektivitet. Jag tycker också att det borde gå att se fler patienter än det dåliga genomsnitt som sågs för några år sedan. Däremot inte för att psykiatern ska bli som husläkaren med öppen mottagning, 10 minuter per patient. Jag har förstått det som att du anser att man ska kunna träffa 25 patienter på en mottagningsdag. Det, om något, verkar oseriöst.Som tur är så är dina åsikter inte representativa för psykiaterkåren. Till och med bland de klart biologiskt inriktade psykiatrikerna och forskarna på KI förmår man tänka utanför pillerboxen och intressera sig för psykologisk behandling.Kanske skulle du tro med på psykologisk behandling om du lärde dig lite om hur man talar med patienter? Du kanske vet att majoriteten av alla recept som skrivs inte används som läkaren avsett? En stor del hämtas inte ens ut. Det finns inga skäl att tro att det skulle vara bättre ställt inom just psykiatrin. Psykologisk behandling, som t ex KBT, kan lära dig hur du och patienten skapar gemensamma mål så patienten faktiskt följer behandlingsplanen.

2009-06-14 @ 20:58:48
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: LeoB

@Psykiatern:Efter de senaste turerna med apatiska flyktingbarn och Thomas J Erikssons tvärsäkra uttalande som nu motsägas av ganska enkla undersökningar blir jag nyfiken på vad han blivit docent på. Hans namn är ju en smula besvärligt att söka på, vet du möjligen vilken forskning hans docentur grundar sig på? Har du några länkar till rapporterna i forskningsdatabaser? Eller något bra tips var man hittar dem?

2009-10-15 @ 23:55:06
URL: http://OurComments.org/blog/
Postat av: Psykiatern

Jag gjorde en snabb sökning på PubMed och hittade inget. Sorry...

2009-10-16 @ 00:40:09
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: anonym

Tomas Eriksson är en mycket otrevlig människa.Han förnedrar sina klienter på ett mycket utstuderat sätt och nästintill uppfostrar dem. Som patient uppstår det svårigheter att bli trodd när man blivit behandlad på ett nedsättande sätt. Hänsyn och respekt för patienten är inte ord som finns i Tomas Erikssons vokabulär. Varning för denne läkare!

2010-07-20 @ 08:39:39
Postat av: Erik

"anonym" som skriver att "Tomas Eriksson är en mycket otrevlig människa", har en helt fel uppfattning. Jag har själv besökt Tomas i ett antal år som patient och sanningen är motsatsen till hur "anonym" beskriver den, enligt mig i alla fall.

2011-01-20 @ 05:02:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se