MediaCreeper

Hatpropaganda från scientologer

I Sydvsenskan har man efter scientologernas storsatsning i Malmö skrivit en serie artiklar.

Idag berättar man att scientologerna skeppat över sin numera klassiska antipsykiatriska utställning, "psychiatry - industry of death".

- Det är drabbande bilder som möter besökare i Börshuset: högar med nakna lik, medeltida tortyrmetoder, sovjetiska mentalsjukhus, skottskadade ungdomar.
På färgstarka informationspaneler och rullande videofilmer målas psykiatriker ut som skyldiga till fruktansvärda övergrepp mot mänskligheten.
Utställningen drar en rak linje från åderlåtning, folkmord och massterilisering till dagens psykiatri, som anklagas för att förstöra patienter genom att tvinga i dem starka, personlighetsförändrande droger.

Det är nästan lite kränkande att som psykiater bli omtalad på det sättet. Även jag ser scientologer som missledda individer som fastnat i en sekt så blir jag arg när jag tänker att sådan propaganda skulle kunna påverka folks allmänna uppfattning och psykisk sjukdom och psykiatrisk vård.

Det är lite långt att resa, annar skulle jag nog besöka utställningen och konfrontera de som arbetar där med deras lögnaktiga beskrivning av mig och mina arbetsuppgifter.

Bloggen scientologsekten skriver som vanligt förtjänstfullt om ämnet.

Kommentarer
Postat av: Salvan

Ja, vad kan man göra... Eftersom de inte fokuserar på individer och det är långsökt att kalla psykiater för ett folk så hamnar vi någonstans mellan förtal och hets mot folkgrupp, eller? Någon jurist som har koll på detta!?Jag kommer att vara i närheten av Malmö under semestern, men tror kanske inte att jag går till utställningen. Den skulle nog mest göra mig förbannad och jag vill ha en rogivande semester.

2009-07-10 @ 21:47:45
URL: http://www.drlotions.blogspot.com
Postat av: Henrik Sundholm

Närmare bedrägeri skulle jag i så fall påstå.

2009-07-10 @ 23:30:13
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Technicolor

Jag blir så trött.Det är inte så mycket annat att göra än att försöka bemöta med argumentation och fakta, men tyvärr köper nog vissa Scientologernas propaganda. Trots allt har många en ganska negativ syn på psykiatrin och utställningen kan nog utnyttja sig både av ogrundade fördomar och egna negativa erfarenheter (psykiatrin är trots allt inte felfri...) hos besökarna för att få ut sitt budskap. Vet någon förresten hur tydligt det framgår att Scientologerna ligger bakom utställningen? De brukar ju inte alltid vara särskilt tydliga med det.När jag läser om den här typen av antipsykiatrisk hetsande börjar jag alltid undra om jag har missat något planeringsmöte eller nåt PM där min arbetsgivares onda världsherraväldesplaner har proklamerats. Men det är kanske vad ni gör på läkarmötena när inte vi andra är med... Det är väl där ni tar emot mutorna från läkemedelsföretagen också, va...?

2009-07-16 @ 13:43:14
URL: http://technicolorblog.blogspot.com/
Postat av: Martin

Tyvärr så är många bilder och påstående korrekt. Men inte slutsatserna. Under lång tid och delvis fortfarande så har ju den medicinsk utövningen inte alltid varit baserat på vetenskap och det har lett till en del hårresande katastrofer. Det är synd att medicinen uppenbarligen inte kan ha en mer öppen och ärlig relation till sin historia. Ytterst är det det och naturligvis den rena historiska ovetenskapligheten som möjligör Scientologin.

2009-09-01 @ 12:42:55
Postat av: Psykiatern

Martin:

Av deras antipsykiatriska slogans är inte mycket korrekt.

Som jag sagt, gång på gång, tycker jag att det finns mycket att kritisera i psykiatrin och också vården generellt. Jag tycker också att patientföreningarna har mycket relevant kritik av vården som vi är alltför dåliga på att ta till oss och göra något av.Men det innebär inte att scientologerna har något vettigt att tillföra. Tvärtom så gör de skada.Jag är rätt van att anklagas för att inte "stå för psykiatrins historia". Förstår inte varför faktiskt. Det är väl ingen som förnekar att psykiatrin gjort en mängd misstag under historiens gång. Sådana saker som tvångsvård på osaklig grund, lobotomi som behandling mot psykisk sjukdom är väl kända och vad jag vet är det ingen som förnekar det.Att medicin, även inom andra specialiteter, ska baseras på vetenskap är ett pågående arbetet. För 60 år sedan räknades tre patienter och en entusiastisk läkare som vetenskaplig grund för en behandling. Idag ser det helt annorlunda ut.Psykiatrin har ungefär samma andel "evidensbaserade åtgärder" som andra specialiteter, dvs 40-60%. Målet är förstås att det ska öka.

Samtidigt så finns det risk för att faktorer som är svårare att mäta, som ex livskvalitet, bemötande, tillit i terapirelation osv, kan tappa i betydelse då det inte kommer så mycket studier om dem.

2009-09-01 @ 19:18:23
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Susz

Självklart måste brister upp i ljuset- för att alls kunna förbättras.

MEN- inte till gagn för en sekt som bestämt sig för att ta över hela världen med dogmatisk riktad propaanda och människors välvilja som redskap.

Utan för oss medbograre och individen i samhället.

Faktum är att inet är enbart svart eller vitt inom psykriatrin

- och att det som är bra måste utvecklas......En offtopic: KMR rör si även på facebook och söker stöd- och uppmuntrar utsatta att maila dem..

Å andra sidan så ÄR användandet av elchocker/ andra mediciner utan att patienten får vetskap om ev bieffekter eller blir tvingad under all kritik . ds

2010-01-24 @ 03:54:58
URL: http://sussstenssonsweden.spaces.live.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se