MediaCreeper

Anna Odell och psykatrin

Har med intresse följt reaktionerna på konstfackstudenten Anna Odells aktion på St:Görans psykakut.

Läkaren Salvan skriver ett bra inlägg där han tar upp sina tankar om Odells projektbeskrivning.

Pål Hollender, som bland annat utmärkt sig för att att som en del i ett konstverk videofilma då han köper sex av en prostituerad, tycker att Anna Odell bör hyllas. Han tycker Odell träffar mitt i prick då hon av länsakutens chef och andra läxas upp och jämför det med stigmatiseringen av psykiskt sjuka.
Det är en logisk kullerbytta och också okunnigt om psykiatri på ett sätt jag väl känner igen i mytbildningen om psykiatrin.
- Psykiatrin ägnar sig inte åt att reformera annorlunda, fritänkande, konstiga eller revolterande människor!
Däremot ingår det i polisens och vårdens arbete att inte låta människor ta livet av sig utan att undersöka om det beror på en psykisk sjukdom. Det ingår också att hindra personer från att skada andra då de omhändertas med tvångsåtgärder som en sista utväg.

Aurora Larissa Felderman skriver på Newsmill:
"En nära vän till mig skickades hem från S:t Görans psykiatrivård med orden ”det här är ingen hotellverksamhet”. Några dagar senare kunde vi läsa i tidningarna om hans självmord. Han var suicidal på riktigt. Ingen konstinstallation. Att han inte lever i dag trots att han sökte hjälp tyder på brister inom psykvården".

Det är naturligtvis beklagligt då någon tar sitt liv och ännu mer då vården missat att upptäcka att det var på väg att ske.
Men det fall Aurora beskriver betyder inte med nödvändighet att det finns brister inom psykvården.
Om man skulle gå igenom samtliga dödsfall i hjärtinfarkt skulle man finna att en inte oansenlig mängd av dessa personer nyligen träffat en läkare på medicinakuten, hjärtmottagningen eller vårdcentralen. Chansen att förutse ett dödsfall, oavsett om det är suicid eller hjärtinfarkt, kan förstås påverkas av resursbrist, vårdkultur osv men i slutändan så är varken psykiatri eller kardiologi enkel matematik som ger bra förutsägelser om framtiden på det sätt folk verkar förvänta sig.

Många bloggare och forumdebattörer ser en poäng i att Odell just "lurat" vårdpersonalen på akuten. De ser det som ett bevis på att psykiatrin är "dålig" alternativt "flummig" eller "ovetenskaplig".
Det gäller isåfall en stor del av vården och de flesta medicinska specialiteter.
Det vore inte svårt att simulera en komplicerad, akut hjärtsjukdom och i den processen binda upp ett stort gäng personal, få en hel del dyra undersökningar och även få t ex morfin.
Jag kan inte se att det skulle innebära att kardiologi är ovetenskaplig, att medicinakuten ger ett "slumpartat bemötande" eller att mellanjouren på Huddinge medicinakut är en klåpare.

I sann Descarteanda fortsätter folk att tänka sig att det psykiska lidandet är vitt skilt från det kroppsliga. Själen är mystisk och kroppen en förutsägbar maskin.

Det ska bli spännande att se det färdiga projektet. I mina ögon krävs det något oväntat och extraordinärt för att jag ska kunna se detta som konst. Jag uppskattar konsten som provokatör, frågeställare och lackmuspapper för samtiden. Men allt kan inte vara konst. Då blir inget konst. Även konstnären måste förhålla sig till etik.

Kommentarer
Postat av: Professorn

Nej men titta, ett sunt inlägg i bloggvärldens reaktionära skrevspark mot vården. <3

2009-01-31 @ 17:41:09
Postat av: Mr F

Bra skrivet!

Om förbättringar ska kunna genomföras är det viktigt att hitta kärnan på problemet och där kan ibland konsten/litteraturen vara till hjälp. Men oinsatta sensationsmakare kan också ställa till många svårlösta problem.

Vi får väl hoppas att Anna O. har en "ögonöppnande" vinkling på det hela som ingen tidigare sett, hört eller känt.

:)/Mr F

2009-02-01 @ 09:47:04
URL: http://forensiskmedicin.blogspot.com/
Postat av: GW

En närsående till mig hoppade igår ut från andra våningen. Jag vet inte om hon ville dö. Hon ligger nu i respirator. Om hon bara var ångest riden eller hon ville dö är likgiltigt. Om någon hade fått kontakt med henne innan hoppet önskar jag att de sluppit ta ställning till om det var en konststuderande som var mediakåt med ide´torka eller om det var en desperat lidande människa som behövde hjälp.

2009-02-04 @ 22:16:56
Postat av: nenne

"Däremot ingår det i polisens och vårdens arbete att inte låta människor ta livet av sig utan att undersöka om det beror på en psykisk sjukdom. Det ingår också att hindra personer från att skada andra då de omhändertas med tvångsåtgärder som en sista utväg."Och svaret på dessa problem har alltid varit medicinering! Varför tar man emot våldsamma på samma avdelning som icke våldsamma? Undrar om du vet vad du håller på med? De flesta som tar livet av sig har redan försökt få hjälp med att leva hos vården, men vården ser mest ett problem i att en del vill ha något annat än tabletter och den personen får också höra att det finns inte särskilt mycket resurser att prata med någon, att gå i adekvat terapi. Nöjer man sig med en klapp på ryggen och ett recept och ett "det finns dom som har det värre" som ett ord på vägen lever man inte länge.I vården finns ingen fingertoppskänsla, ingen lyhördhet för det outtalade, det antydda. Sådana personer skulle fort skilja ut de akut behövande och vården skulle bli billigare för mediciner har bara, ja inte bara, utan blivit enastående dyra. En ask tabletter betingar ett egentligt pris som vida överstiger kostnaden för samtalsterapi. Bolagen är glada, det är deras lyckopiller inte individens, patientens.

Lyhördheten skulle också undrat varför Anna Odell lät lite förställd men sådana subtiliteter i människor språk går givetvis döva öron förbi som för länge sedan slutade lyssna på sina besökare.

Man anställer de mest konstiga individer i vårdsvängen och orsaken är enbart den att läkemedelsbolagen tyvärr egentligen styr all utformning av vård. Då krävs bara vårdsluggers som inte frågar sig själva eller utsätter sin sin arbetsgivare för frågor om vad den håller på med och varför vården går över så många lik! Ursäkta uttrycket. Men Anna Odell har satt fingret på något väsentligt när vårdens försvarar sig med brist på resurser....... Hon är nog lika medveten om den skriande bristen på omsorg, och lider inte större delen av vården av det? Vården lämnar en bra beskrivning av sig själv i sina anklagelser.Resurser läggs på löner till otroligt enögd personal som verkar i alla fall kan se sina egna behov. Detta sjukliga beteende finns det inga mediciner mot!"Du säger själv att man vill veta om en person lider av psykisk sjukdom". Ett sådant uttalande antyder en fullständig avsaknad av reflektion om alla olika orsaker till att en människa har så förödande få valmöjligheter.Att blanda in Pål i det här borde rendera dig att bli av med jobbet, du verkar sakna all nödvändig kompetens, med ett sådant personangrepp.Myten om psykiatrin trivs bäst i psykiatrins egen mylla.

2009-03-04 @ 12:21:23
Postat av: Psykiatern

Nenne:

1. Jag vet vad jag håller på med. Det betyder inte att jag tycker att psykiatrin är felfri. Det finns massor av problem i psykiatrin, precis som inom barnomsorgen, skolväsendet osv.

2. Det stämmer att många av de som tar sitt liv haft kontakt med vården. Det är givetvis ett mål att kunna hjälpa alla.

Å andra sidan är det ingen som tycker det är konstigt att de flesta som dör i hjärtinfarkt haft kontakt med vården innan, eller att de flesta som dör i cancer haft kontakt med vården. Det finns en underlig förväntan på att psykiatrin borde kunna rädda alla, något man inte kräver av annan vård.

3. Jag råkar vara verksam i en psykiatrisk verksamhet där alla får extensiv psykoterapeutisk behandling men inte alla får läkemedel. Där jag jobbar stämmer alltså inte det du säger överhuvudtaget. Däremot är det ett generellt problem att det är svårt att få tag på samtalsbehandling. Du får det att låta som om det är något vårdpersonalen föredrar. Det stämmer nog sällan. Däremot är det en realitet att det finns för få psykoterapeuter för att kunna ge den mängd samtalsbehandling som vi borde, om vi ska följa våra egna riktlinjer för behandling (SBU osv). Men man kan inte trolla med knäna. Vi är beroende av de resurser vi får.

4. Att man ska kunna veta att Anna Odell spelar är larv. Jag är säker på att jag skulle kunna lura ett gäng akutpersonal att jag har en hjärtinfarkt och under ett par timmar bränna massor av omsorg och undersökningar på det. Det säger inget om deras kompetens. Vare sig Du eller jag var där. Vi vet dock vad Annas syfte var, att spela sjuk, och resultatet, att man trodde henne.6. På vilket sätt är det ett personangrepp att ta upp Pål Hollender? Jag referar vad olika personer skrivit, psykiatriker och andra. Han är konstnär.Personangrepp är det väl snarare då du skriver att jag borde bli av med jobbet. Det framgår inte varför jag skulle vara en olämplig psykiater för att jag refererar andra bloggares åsikter.

2009-03-04 @ 15:55:09
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: nenne

"ett generellt problem att det är svårt att få tag på samtalsbehandling"

Så här har det varit i minst femton år. Nu är medicin tiofalt dyrare. Alltså har det funnits ett utrymme för ekonomisk "utveckling" och det stal/förverkade läkemedelsbolagen utan att ni protesterade?Bra att du påstår att genomskådandet Anna Odell är något men vet. Det kan ingen. Det är när man hör och känner som man förstår. Visste du inte det?

Lyhördhet utvecklas tidigt företrädesvis hos föräldrar. Att umgås med barn förfinar instrumentet för subtila förändringar i deras språk. Det finns ju människor som inte kan höra skillnader på nånting också, de får troligen lättare jobb i vården. Alla får ju ung. samma behandling.Hur är er kontakt då, med din avdelnings terapeut? För jag kan svårligen tänka mig att det är dina domäner och jag skulle aldrig vilja gå samtal med någon som inte pejlat sina egna djup. Deltar gruppen gemensamt i behandlingen och tröst av deltagare? Eller är det bara en enda tupp i hönsgården?

Watch and learn, är ett så effektiv vapen mot inbundenhet och stelhet. För den oinvigde är dynamiken i gruppen ett allomfattande moment, man måste kämpa emot för att inte dras med, men förlorar därmed gruppens intresse.

Era resultat är väl mediokra med terapin eftersom kunskaperna är så bristfälliga, därmed är väl detta projekt mera på försök, men dömt att misslyckas. Att människor kan känna med och förstå, kan kallas larv.

När människor känner och inte förstår och börjar undra och fråga och får svar som inte stämmer med språket, sättet, uttrycken, då har du ett spel eller nån som jobbar i vården och missade ännu en nedstämd fast besluten om att han är ensam med sin egen undergång......Ang. Hollender så anför du faktiskt hans hyllning till Odells agerande som något nedsättande för henne och därmed definitivt något klandervärt, ett billigt sätt att vinna poäng. Fast lösa skott är lösa skott, alltid imponerar de på nån som gillar ljudet av smällar.Jobbet ja, det slank ur mig. Tyvärr är saken upprörande, de bristande resultaten av vården borde väl åtminstone vara skrämmande för dem som arbetar här?

Det är ju ändå människor som går mot en alldeles onödig undergång och har tvingats till det för att de lämnats åt sitt öde. Känslor är ett fint instrument men de medicieras bort för vården har inte tid.....

De kan vara ett tillräckligt hårt skal för att skydda individens inre, de flesta av dem som befunnit sig inom era domäner hade aldrig dessa skal eller så krossas de av en upprepat hamrande omvärld. Vad upptäcker den behövande då när han dyker upp hos er? Jo ni är inte mer lyhörda än den omgivning han redan har. Alltså har människan inte fler val än när kom, jo tabletter!Du säger det själv sedan "att undersöka om det beror på en psykisk sjukdom". Anledningen till att du preciserar dig så här är att du ser bara det problemet. Vilken sjukdom gör att folk tar livet av sig?

Du kan fråga vem som helst och mycket troligen få svaret att det är en räcka av omständigheter. De som kan och vågar berätta bekräftar att så är fallet.Har inte Läkemedelbolagen lett in er i dom här underliga resonemangen? Påstår de sig inte ha alla svaren och när frågor inte kan besvaras så har man ändå bevis som inte finns och mediciner även till det.Många fler borde vara upprörda över hur lite effektiv vården är i fråga om kvalitet. Effektivitet handlar ju bara om förmågan att behandla så många som möjligt med mindre resurser.

Fast så här gör man med djur också. Vården ser helst att människan inte har några känslor, för inte är det väl vad den krisande individen behöver, en enda individ som just gör sig bekymmer om varför någon har slut på möjligheter och vill välja att dö, när det finns sprutor?Bränna omsorg. Hur många gånger det än upprepas så kan jag inte förstå att du inte hör vad du säger. Det fattas redan resurser, om det ska vara ett argument? Varför är det ett argument år efter år?

Fick Anna Odell sprutor? Tog vården saken i egna händer? Fattade beslut åt henne.Jag är föresten inte konstnär, har ingen anknytning till Anna Odell heller, men när man hör symptomen hos patienten så är det samma gamla svammel som upprepas år efter år och ingen gör något heller.

Eftersom inga patienter kommer i kläm, ingen tar livet av sig. Ja, åtminstone inte pga vården som den så frankt kan hävda, utan alldeles själv. Vården bedrivs UPA, en oformlig klump obekymrat och obevekligt på väg emot nya mål, mål som alldeles för få patienter kan glädjads åt. Fast det har väl aldrig varit syftet med den, att finslipa sina instrument för att bli proffs på gripa sig an problem, personlig vinning kanske känns lättare att uppnå, det är i alla fall närmare dit.Ta inget personligt, ni är ändå så många som tycker likadant, så vad gör en röst i mörkret?Lönen är densamma, min lön.nenne

2009-03-04 @ 21:06:24
Postat av: Psykiatern

Nenne:

Din bild av vilka som arbetar i psykiatrin och om psykisk sjukdom skiljer sig så diamentralt åt att det troligen inte lönar sig att vi diskuterar, i synnerhet inte i den här formen. Tack ändå för dina synpunkter.

2009-03-04 @ 23:38:56
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: nenne

Socialstyrelsen svamlar, tycker vård ska bestå av samtal inte tabletter, vad får det för konsekvenser, är det ingen som tänker på hur det ska gå för läkemedelsbolagen?

Ingen alls om de höjer priserna! Aktieägare behöver sällan sörja! Kunde man lura dem att utdelningen sjunker kunde ännu mer tabletter prånglas ut. Jag har bara citerat vad Frankenstein tycker.

2009-03-11 @ 09:55:31
Postat av: Robert

Jag har ett förslag på ett examensarbete till någon student på konstfack. Prick kl 09:00 när Anna Odell nu presenterar sitt "verk" i maj kommer det in en maskerad man och sprayar ner hela "verket" och utställningen blir totalförstörd. Tror inte ens att man behöver berätta varför man gör det. Jag tror nog att verket kommer att berätta starkt nog vad det är man vill berätta. Jag tror även att den moraliska problematiken kan rättfärdigas med syftet, konst ska ju uppröra. Detta skulle om något klassas som konst, åtminstonde från det svenska folket.

2009-03-16 @ 09:50:19
Postat av: Tobbe

Så om man då sätter fyr på konsthögsskolan är detta då tillräckligt konstigt för Anna Odell eller det krävs ännu mer för att lugna en fejkad dåre i dessa tider.

2009-03-17 @ 00:47:30
Postat av: Psykiatern

Robert, Tobbe:

Jag skulle gärna se slututställningen. Inte för att "sabba" eller "dissa" Odell, det är ju inte vad Odell försökt göra. Hennes idé kan ses som naiv, självupptagen eller annat men hennes motiv var i alla fall att problematisera något.

Jag läste idag om de punkter hon är polisanmäld för. På tok för strängt tycker jag.

2009-03-17 @ 18:28:10
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Maja Hansson

Vi sjuka klarar oftast inte att försvara oss, eller att hävda vår rätt utan i glimtar som denna.

Jag hoppas innerligt att Anna Odells avsikter är goda för då kommer det att i det långa lågna loppet att förändra vården.

Jag är oerhört spänd på hennes presentation!

Vi kan aldrig överklaga felaktig behandling (Vi förlorar alltid) så jag hoppas hon kan tillföra något utan att kränka oss igen!

2009-03-18 @ 00:22:31
Postat av: Sjukvården

Efter serien vita lögner så tror man inte så mycket på sjukvården.

2009-04-11 @ 15:50:19
Postat av: jensh

Jag har länge funderat på detta med att på ett eller annat sätt reagera på nämnda "konstnären" tilltag, men känner att det är omöjligt att skjuta annat än över målet eftersom det inte finns ens minsta vilja från henne själv och hennes "värld" att se det orimliga i ALLT de verkar vilja försvara det med...Men, presentation av det färdiga arbetet närmar sig och man blir minst sagt nyfiken. Inte bara på att se vad allt detta månne kan ha resulterat i, utan om det verkligen kommer kunna vara så att händelsen kommer kunna avlöpa utan reaktioner, attacker eller illvilja från omvärlden.För, om man skall följa samma linje som "konstnären" själv, så skulle man kunna gå in och skjuta ner samtliga personer i salen och hävda att det är en "reaktion" på en "provokation" och inte ett vansinnesdåd utfört av en psyksjuk (vilket gärna varit medias beskrivning). Nu är detta självklart inget som vi någonsin får hoppas sker, men jag hoppas att det kommer att ske någon eller några former av starka reaktioner som berör "dem" lika mycket på deras "hemmaplan" som hela diskutionen och efterspelet berört psykiatrin och dess klienter...Och slutligen, allt tjafs om att "konsten MÅSTE få vara fri" tyder ju på att hon lider av någon eller några former av vanföreställningar. Ingen "hobby", betald eller ej, skall kunna vinna sådan respekt eller utrymme att det får äventyra den trygghet som akutvården innebär för alla som verkligen behöver den...2009-05-01 @ 23:14:20
Postat av: Hermes

Lutar mer och mer åt att det var bra det hon gjorde; ingen annan har någonsin lyckats glänta på dörren in till den slutna psykiatrin. Jag har själv varit på den så jag vet hur ogenomtränglig insynen har varit - och är. Dags att bryta ner maktfullkomligheten hos läkare och personal. Samhället - medborgarna - har en rättighet att veta vad som försiggår, men av någon anledning kvävs och förhindras detta med all auktorit som samhället kan frambringa. Varken politker eller journalister verkar bry sig. Som patient får man sen veta att det är för ens bästa - för ens "integritet". Sen kan övergreppen och de skymfande handlagen fortsätta. Bra Odell, du har öppnat dörren !

2009-05-13 @ 19:35:17
Postat av: Martin Alsiö

Anna Odell har startat en jätteviktig debatt - kan bara hoppas att den fortsätter! Go Odell!

2009-05-14 @ 09:47:54
URL: http://www.martinalsio.se
Postat av: Anonym

Tänk dig att du mår så psykiskt dåligt att du absolut vill vara kvar över natten på den psykiatriska mottagning du sökt hjälp vid. Smaka sen på avskedsrepliken från behandlande personal när han/hon förklarar att du inte får stanna kvar; "Det här är ingen hotellverksamhet"../Bullen

2009-05-14 @ 15:06:10
Postat av: Anonym

Hittills har debatten som skapats runt Odells konstverk handlat väldigt lite om psykiatri och mycket om konstfack. Vad är konst? Ska skattepengar finansiera olaglig konst? Ska studenterna få bestämma vad som är konst osv. I mina ögon mycket trångsynta reaktioner där var och varannan tycker sig ha rätten att definiera ramarna för konstnärlig verksamhet. Med det sagt så är jag fortfarande skeptisk till Odells verk. I intervjun i DN häromdagen fick vi mer information om bakgrunden. En av Odells poänger var att det endast var de som tvångsvårdat henne då hon var sjuk på riktigt i några omgångar. Även om det är intressant att lika vårdinrättningar är olika benägna till ex vårdintyg så luktar det lite revanschbehov för mig. Det ser jag inte som ett schysst motiv.Fortfarande är det de som själva lider av psykisk sjukdom och har vårdats på psykiatrisk klinik som bäst representerar kritiken. Problemet är förstås hur de ska bli hörda.Vad gäller "det är ingen hotellverksamhet" i kommentaren ovan så blir jag jävligt less. Man ska vara rätt korkad om man tror att folk som söker psyk tror att det är ett hotell. Var och en som varit inlagd vet att det på många sätt är jobbigt. Till och med de som blir "institutionaliserade", dvs vänjer sig vid avdelningstillvaron och tappar autonomi och vardagens rutiner, ser inläggning som ett nödvändigt ont.

2009-05-15 @ 00:07:13
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Fia

Jag förstår inte riktigt problemet för vad tycker man att polisen o akutpsykiatrin skulle ha gjort då?? Hon uppförde sig ju precis exakt som en människa i akut psykos o i uppenbar akut behov av hjälp o omhändertagande. Dom gjorde ju alla rätt! Tog henne till sjukhus, ordinerade behandling. vad annat skulle dom ha gjort oavsett om det var en galen konstudent el en psykiskt sjuk på riktigt, om uttrycket ursäktas. i det akuta skedet går ju behandlingen ut på att i första hand göra en akut bedömning o i detta fall att lugna ner henne för att sedan ta en ny bedömning om fortsatt hjälp... så jag förstår inte alls problemet. tycker att hela detta projekt är en stor kränkning av människor med psykisk sjukdom samt mot all den personal som trots knappa resurser arbetar för att hjälpa! Tack för ordet!

2009-05-16 @ 20:59:09
Postat av: Dr. Ragnar Hjärnbjälke

Odells exhibitionistiska "happening" med doft av revanschlusta, benämns på "konstfikonspråk" installation. Konst är konstigt ibland särskilt när den blir avslöjad. Något avslöjande av psykvården installerar sig inte i min tankevärd från Odells konsternerande krumelurer, mer en oro över hur flickebarnet mår innerst inne.Och tänk att det ska vara så svårt att respektera våra patienters integritet och behov av sekretess när de behöver inneliggande vård!!? De som gapar och skriker om "behovet av insyn" och anklagar psykiatrikerkåren för "maktfullkomlighet" kan ju göra tankeexperimentet att publicera sina egna medicinska journaler på webben!Nej här doftar det av unken övervintrad 60-tals "tröj - och skäggintelligentia", anakronismer måhända, fortfarande med delar av medvetandet kvar i haschdimmorna från den "revolutionära" flower-power rörelsen och med fötterna o postmodernismens antipsykiatriska skyttegravar.

2009-05-18 @ 17:34:17
Postat av: Nils

Denna "Performance" är en skam för konstformen. En total sellout utan varesig finess eller motivering. Psykvården, som ju var så unken förr... Ja, här talar vi om att krysta. Krysta mycket hårt.två års fängelse.. ja, det är ju sannerligen en bra grund för ett äkta verk. Upp till bevis nu.Nej, sätta på prostituerade och snylta på snåla resurser för att försöka få gratisbiljett in i kontvärlden, nej, det är förkastligt.. Pinsamt och ja, dåligt helt enkelt.Dålig konst.Anna Odells trams är performancekonstens svar på pizzeriautsmyckningen..

2009-08-24 @ 13:49:01
Postat av: Alchemilla

Debatten om hur psykiatrin fungerar behövs. Fler före detta, och nuvarande, patienter behöver gå ut i offentligheten och berätta hur det faktiskt går till i verkligheten i psykvården. Det är möjligt att Odells försök att göra detta inte blev så lyckat. Jag hoppas att det inte avskräcker andra från att göra nya försök att berätta! Den sorgliga sanningen, enligt mig, är att psykvården på flera ställen i landet inte fungerar och att människor lider och dör i onödan. Även personalen lider och har drabbats av svart/vitt tänkande där de ser sig själva som offer.

2009-08-24 @ 19:30:27
Postat av: Sigrun

Var David Rosenhahns medarbeidere også "uetiske", da?Det skjer mange menneskerettighetsbrudd i psykiatrien!

2009-08-25 @ 15:00:14
URL: http://stomm-blog.blogspot.com
Postat av: dottern

"Debatten behövs" "Go Odell" osv...Jag kan inte uttala mig om psykvården. Jag jobbar inte där och har heller inte varit inlagd. Finns många kritiska röster kring huruvida den fungerar eller ej. Och det är bra att det debatteras. Men att den enda möjligheten att belysa frågan på skulle vara att spela psyksjuk och självmordsbenägen framstår inte för mig som realistiskt.Jag som själv förlorat min Far i suicid tycker att det är oetiskt, stötande och fullständigt sjukt. Det människor som var där den dagen har inte bett om att få vara en del i hennes "konstprojekt". Och att spela självmordsbenägen är utan för även konstens ramar enligt min mening.Sedan tycks de som upplevt det hon "spelade" i sitt VERKLIGA liv helt lämnats utanför debatten. Är det rätt mot de som brottas med självmordstankar, de som gjort det, offer och efterlevande att utsättas för hennes "konst"?

2009-08-26 @ 15:55:04
URL: http://nollsuicid.blogg.se/
Postat av: mamma

Jag lever just nu i en mardrömsvärld med en autistisk dotter på 22 år som pga mycket stora brister i psykiatrin samt samverkan med kommunens handläggare ligger i spännbälte precis i denna stund. Jag har försökt att nå alla som på något sätt ansvarar för att min dotter skall få ett harmoniskt fungerande liv. Om man inte är "normal" idetta samhälle så finns det ej någon enkel väg att nå framgång. Det samhället erbjuder unga flickor med min dotters handikapp är förödande. Man erbjuder platser och behandlingshem inom psykiatrin och kommunen där man har mycket svårplacerade ungdomar med drogproblem och kriminalitet. Min dotter är det mest oskuldfulla som finns vad gäller det. Dom problemen finns inte i hennes värld. Det hon vill ha en fungerande plats med kärleksfulla människor som förstår henne. Hon vill leva på ett ställe där hon kan ta hand om sin häst, hund och katt. Det man nu erbjuder i s.k vård är spännbälte och tunga droger. När jag förtivlat frågar efter alternativ till detta såsom massage, TID samtal, vårdställen som erbjuder helhet till männsikans själavård så finns det INGENTING. Bara akuta insatser där och nu. Vad är akuta insatser? Man kränker männsikor (Unga människor som min dotter) att spärra inom dom på psykiatrin, med stora kränkningar som vård. Är det vård? Det är bara att gratulera Sveriges fantastiska vård, kläm in alla på ett ställe, kränk dom så mycket så att dom inte ha någon självkänsla kvar så att dom i förtvilan ropar efter någon som förstår dom. Jag har tappat all tro på vården... det finns ingen som tar ett ansvar på vad som händer. Det är bara ekonomi som styr allt. Tycker någon att det är konstigt att folk kan ta livet av sig trots att de i sin förtvivlan sökt hjälp. Gå in på ett sådant ställe, lägg in er på spyket så ska Ni se att Ni blir sjuka bara av att andas där inne. VEM som helst skulle bli galen om man inte blir förstådd!! Hur skall en handikappad flicka kunna ge svar!! HJÄLP mig och alla andra i denna mycket svåra sitaution. INGEN vill ta det yttersta ansvaret. Kommunen, försäkringskassa och vården bollar allt på varandra. DEn lilla lilla människan vill ingen ta till sig helt och hållet.. När klockan slagit 16.00 då är det dags att gå för dagen och den lilla lilla människan är bortglömd även den kvällen....

2009-08-26 @ 20:14:54
Postat av: mamma

Jag skrev tidigare i kväll om min autistiska dotter som är inlagd på psykiatriska kliniken och ligger i spännbälte.

Var det för verklighetsnära eftersom ni tog bort mitt inlägg? Vill ni bra blaja om allt.....Här kommer jag och har verklig erfarenhet om vad som händer med autistsiak, handikappade unga flickor i ett odugligt samhällssystem och Ni vill inte ens debbatera det?

2009-08-26 @ 21:32:31
Postat av: Psykiatern

Tack för kommentarer.

Jag missade tyvärr chansen att se utställningen på konstfack och kunde inte heller ta mig till Kalmar. Det är alltså vanskligt för mig att ge någon "slutdom" över Odells tilltag."Dotter":

Jag tänkte direkt på att personer med egen erfarenhet av suicidalitet eller suicid i familjen skulle kunna ta illa vid sig. Även personal som berörs av de lidande människor de kommer i kontakt med och som försöker hjälpa."Mamma":

Din berättelse är verkligen tragisk. Utan att veta särskilt mycket om just vården av personer med autism så kan jag tänka mig att det finns flera som far illa då de inte "passar in" i någon del av psykiatrin. För en tid sedan larmade man om hur unga kvinnor med borderlineproblematik som var utagerande flyttades till rättspsykiatriska vårdenheter och delade lokaler med personer som begått brott.Likaså tror jag att det finns flera vårdmiljöer som snarare gör de inlagda sämre då de läggs in. Å andra sidan måste de läggas in, för att skydda dem själva av olika skäl.

Jag önskar det fanns fler avdelningar men med färre patienter. Att man överallt gick ifrån systemet att dela upp avdelningarna efter patienternas adress istället för deras problematik. Att man inrättade fler tjänster för arbetsterapeuter, sjukgymnaster och annan personal som kan skapa meningsfull sysselsättning under vårdtiden.I psykiatrin är man medveten om att det finns en del av patienternas behov som faller mellan stolarna. Då ansvaret för personer med psykisk ohälsa delades upp på kommun och landsting blev det en av de negativa konsekvenserna.

Faktiskt är betydelsen av sysselsättning, dagliga rutiner och social kontext för den psykiska återhämtningen väldokumenterad. Ändå är det svårt att hitta verksamheter för den som är på väg ur en psykos, depression eller annat. Det är kommunens ansvar men alltför ofta saknas resurser och samordningen med den lokala psykiatriska vården kunde vara bättre.Ekonomiska överväganden är mycket närvarande i beslut som rör tjänster, vårplatser osv. Däremot i det dagliga arbetet tror jag de flesta inte tänker på det särskilt mycket. Jag har aldrig avstått att lägga in en patient pga besparingsbeting. Faktiskt inte heller pga platsbrist, även om jag personligen fått gå och låna patientsäng av en kirurgavdelning och en madrass av en medicinavdelning för att skapa ytterligare en överbeläggning. Det är inte kul att som jourläkare lägga in en person med depression och suicidtankar på en sängplats i korridoren.Vad gäller din dotter så hoppas jag att ni kommer i kontakt med läkare/psykolog som är specialintresserad av autismspektrumstörningar och att det till slut går att hitta en plats och en vårdform som fungerar.

Ge inte upp!

Tala med patientombudsman, patient/anhörigföreningar osv. Ibland får man ett tips om en verksamhet som inte alla känner till.Jag tror dock du underskattar de enskilda människorna som arbetar i vården. De vill göra ett bra jobb. Ofta lider vi som arbetar av att inte kunna ge det vi vet är den bästa vården och istället ge det vi kan.

2009-08-26 @ 21:56:07
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Mamma:

Jag tror du missade att uppdatera din webläsare eller så. Jag tar inte bort kritiska inlägg om det inte är väldigt oförskämda. Jag har en gång tagit bort ett inlägg som jag tycker var för självutlämnande.Jag skrev mitt svar efter att jag fått båda barnen i säng, ett av dom med öroninflammation. Ditt inlägg postades 20.14, mitt svar kom drygt 90 minuter senare.

Jag skriver ensam på denna blogg. Jag representerar inte någon annan än mig själv. Jag är psykiater som arbetar framförallt med personlighetsstörningar i öppenvård.

2009-08-26 @ 22:10:22
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: mamma

Tack snälla för ditt svar.Ja, jag missade att uppdatera min webläsare. Det var inte meningen att vara så snabb i reaktionen, men det kändes så snabbt att mitt problm är så svårt så att ingen egentligen inte orkar lyssna och förstå vilket är det jag möter dagligdags. Igår var en mycket dyster dag, denna dag/morgon är också oviss. Lever med en ständig närvaro av oro och ångest. Vet ej hur min dotter egentligen känner sig inuti. Hon är ute på provpermission och vill absolut bo på sitt grubbboende i sin lägenhet. Det är ett ställe som hon gång på gång känner att hon mår dåligt i. (Hon är ensam tjej med 4 äldre herrar mitt ute i skogen) Efter någon dag så får hon panik och vet ej hur hon skall kommunicera. Jag/vi har andra boenden på gång men allt har varit en oändlig process vilket skall malas mellan många händer. Min dotter har inte tålamod och ork att tänka längre än till morgondagen. Hon lever i sin egen lilla bubbla och fastnar i småsaker. Denna "småsak" kan vara förödanden om inte någon fångar upp henne. Just nu är en period då man tassar på tå.Jag vill poängtera att jag inte underskattar vårdpersonalen som min dotter har förnärvarande. Hon hade en förödande läkare i början av sina vistelser i psykiatrin då hon ständigt var tungt nerdrogad men ändå skulle vara tvungen att tala för sig. Nu har istället kommit in en helt underbar läkare och överläkare som tagit över. Denna hjälp borde vi ha fått för länge sedan. Denna läkare ser en helhet och kommer inte att släppa min dotter först att hon slussats ut där min dotter förhoppningsvis kommer att må bättre. Men det som kändes så fruktansvärt och är fruktansvärt att tom dessa läkare ser att min dotter inte hör hemma där hon just nu befinner sig. Hon har helt enkelt inte fått den hjälp innan som vi ropat och bett om.Nu är hon i deras händer pga av oförståelse från kommunens handläggare i hennes fall. Bara denna kväll då min dotter skulle komma ut på provpermission så hade kommunen inte föreberett grubbboendet på det sätt som var tidigare var överenskommet i ett möte. Det är denna olyckliga lucka som min dotter ständigt och jämt hamnar i då kommunens handläggare inte tar sitt fulla ansvar.

Under årens lopp har vi träffat på många underbara människor såsom lärare, psykologer, läkare osv men deta totala ansvaret för min dotter framtid har ingen fortfarande. Jag vidhåller bestämt att kommunen inte tagit sitt ansvar och pga av det har en olycklig samhällsprocess fått ta vid.... Där min dotter blir det stora offret som får lida.

Jag kommer att fortsätta för min dotter så länge jag lever. Jag ger inte upp.

Tack återigen för ditt svar. /Mamma

2009-08-28 @ 04:22:59
Postat av: Lillebroder

Hej Anna Odell, du vill veta om psykvården,, vi kan kalla sjukdomarna för "hjärnfeber", dessa fungerar så att , dina sinnen belastas av ologiska funktioner, som pågår i ett ständigt lidande dvs när du koncentrerar dig på en sak

så arbetar sinnena med något helt annat osv. Jag har varit intagen från och till sedan 85, och personalen har alltid

behandlat mig seriöst då jag fått mina anfall, personalen kommer ihåg bla namn och medicin, det är mer än vad man själv kommer ihåg när symptomen är som värst, under en intensivvårdsvistelse hamnade jag i spännbälte två

gånger, personal brottade med omsorg ned mig och höll mig i ett fast grepp på sängen, samtidigt som jag fick tre

stycken injektioner "på rumpan", sedan bars jag över till spännsängen, där fick jag ligga medans en av systrarna

höll uppsikt, när jag släpptes så fick jag gå in på mitt rum om jag kände av fler symptom, detta bla ingår i behandlingen,var patienten så småningom skall komma underfund med sin sjukdom för att kunna föregå självständigt. Jag vill tacka denna starka personal och ursäkta mina anfall, psykvården har hjälpt mig att ÖVERLEVA min hjärnfeber, jag har lärt mig se saker till mina fördelar, jag har lärt mig kroppsvård, hälsokost

ja även att tro också på kärleken, efter att ha varit känslomässigt nedbruten med förlorad livsgnista, det kräves bara medvilja för att hålla sig FRISKT SJUK. Visst är vården belastad, men de som tar droger GÖR sig sjuka,

dessa måste komma till rätt avdelning,, avgiftning, annat är det med oss som kämpar för att hålla oss så friska som möjligt. Brottslingar måste förstås få EN DOM för de brott dessa begått och pendla mellan sjukvård samt kriminalvård, för att en dag vakna upp, även, förstå sina missgärningar dvs då fängelsedomen gått ut, så måste

dessa vara friska för att bli utsläppta, annars får dom fortsatt sjukvård. Jag tycker att även sjukvården kan separera kvinnor och män, dom har så olika energier. Som sagt, det finns dom som gör sig sjuka och sjukare,

dessa måste växa upp på rätt avdelning. Vi splittrade själar vill inte höra mer fördomar mot oss eller vården, vi vill förbättra den. En kram till alla systrarna på karolinska sjukhuset i huddinge.

Många vill gärna "glömma bort" att de varit sjuka men dessa motiveras att inte ge upp, när dom kommit så långt,

hjärnfeber kan vara kroniskt, så klart finns telefonnummer till psykakuten.

En fråga Anna O, har du intervjuat några personer med hjärnfeberkonvalecens? Vad skulle du vilja säga med ditt

konstprojekt. Kan det ha något att göra med stllheten, ensamheten, långsamheten och sedan liva till och upp den

med lite klatchigt färgspill, istället för den förbannade långa steriliteta miljön. Tack...Okänd..20090527

2009-09-01 @ 09:49:15
Postat av: MissDopamin

Jag stöttar Odell heelt och fullt och hon har lyckats skapa en konstdebatt som behövdes, och en debatt om psykvården och dess metoder.Dessutom skapade hon en fanatstisk utställning! Bravo Anna! Som konstnär ser jag detta som en oerhört viktig diskussion - ska konsten censureras? Anna Odell säger själv i intervjuer att hon ska behandlas och straffas som alla andra, men ibland måste man bryta mot lagen för att få fram ett budskap. Jag hoppas att ni som är så kritiska mot Odell tar er tid att läsa följande artiklar från DN:DN:s kulturchef Maria Schottenius: "Rättegången borde aldrig ha hållits.":http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/maria-schottenius-domslut-mot-konsten-1.942079"Inte bråka med Farbror Polisen"

Publicerat 2009-08-31 17:04Efter att Anna Odell fejkade en psykos som en del av ett elevprojekt på Konstfack har den allmänna opinonen krävt allehanda grymma straff: Från bajs i porten till smisk och häxbränning. EHela artikeln:http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/inte-braka-med-farbror-polisen-1.942472

2009-09-02 @ 08:46:09
URL: http://missdopamin.blogspot.com/
Postat av: Psykiatern

MissDopamin:

Jag håller med om att en del av reaktionerna mot Anna Odell är märkliga och skrämmande. Av de personer som själva varit patienter eller är anhöriga har jag inte sett krav på stränga straff och förnedring. Däremot är mitt intryck att det varit lite blandat hur personer med egen psykisk ohälsa ser på saken. En del har uttryckt att de inte vill att Anna Odell på detta sätt ska tala för dem (vilket hon iofs inte utger sig för att göra) eller kritisera psykiatrin utifrån sitt valda perspektiv.Min åsikt i nuläget, efter att tyvärr ha missat utställningen i STHLM med en dag, är att jag hoppas att det kommer andra sätt att undersöka och diskutera psykiatrin. Journalister, patienter och med en koppling till vad som inte bara är fel utan också hur det borde vara.Den personliga delen av Odells verk, det sätt hon berörde de människor hon mötte, tycker jag fortfarande är tveksamt.

Vare sig hon, jag eller någon annan kommer någonsin veta om hennes syfte var värt det obehag hon orsakade dessa personer. Kanske är en del av dem efteråt arga och besvikna, andra kanske tycker hennes handling var bra?

Oavsett så är det rätt speciellt när en person bestämmer sig för att hennes syfte är värt att lura andra personer på det sätt hon gjorde.Å andra sidan har många konstverk inneburit att andra kunnat bli kränkta.Som du märker har jag inte någon tydlig uppfattning om det var rätt eller fel. Det blir kanske ofta så med gränsöverskridande konst.Jag tycker dock att debatt om psykiatrin är av godo. tyvärr har fokuset varit allra mest på Odell som person.

2009-09-02 @ 11:27:18
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Anders Törnkvist

"Vad som är konst och vad som inte är det varierar från person till person. En del människor tycker att det är konst när en kvinnlig konststudent spelar psykiskt sjuk och under skådespelet lurar förbipasserande att tro att hon är på väg att ta sitt liv. Att slåss med de tillkallade poliserna och spotta på och försöka bita vårdpersonalen på psykakuten kallas också konst. Att hon blev lagd i bälte och tvångsmedicinerades under detta beteende anser jag inte alls vara konstigt utifrån vad nyheterna berättat om hennes uppträdande. Jag talar om Anna Odells konstinstallation. Jag kan förstå att det kan betraktas som konst, men ska vi acceptera allt beteende bara för att det är konst?En annan konststudent på Konstfack i Stockholm går under beteckningen NUG. Graffitikonstnären spelade in en film där han målar graffiti i en tunnelbanevagn och krossar ett fönster. Jag vill inte ifrågasätta vad som är konst, det är inte däri problemet med de uppmärksammade konstinstallationerna ligger, utan det att vi ska acceptera beteende bara för att det är konst. Naturligtvis ska konststudenten ersätta den uppkomna skadan. Allt annat vore orealistiskt.Allt skapande av konst måste ske inom lagens gränser. Vill man förstöra sin egen tunnelbanevagn är det helt okej. Med sin egen egendom kan man i princip göra vad som helst, låt vara att man ibland kanske kan bli betraktad som galen. Att konstnärer i konstens namn tillåts bryta mot lagen kan vi inte acceptera. Föreställ er ett samhälle där filmer på rån och till och med våldtäkter hyllas – givetvis då som konstinstallationer. Naturligtvis måste konstnärerna följa samma lagar som oss andra."

Postat av: Anonym

Har inte riktigt Orkat gått igenom allt material i detta. Men kan bara tala av egen erfarenhet, ++++ säger 1-0 till sammhället. Hade det vart skarpt läge så hade hon överlevt, sen medtoderna när man väl blir omhändertagen är ju diskutabla. Man får vara tacksam att det finns nån slags beredskap överhuvudtaget.

2012-08-29 @ 13:09:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se