MediaCreeper

IPRED och de kriminella


Före Ipred uppskattade någon, jag tror det var Antipiratbyrån, att 700.000 svenskar ägnade sig åt att olagligen ladda ned musik, film, spel eller program. Det var olagligt sedan tidigare men den 1:a April fick företag möjlighet att på misstanke om fildelningsbrott begära ut personuppgifter från bredbandsleverantörer.

Hur agerar de 700.000 kriminella svenskarna? Enligt mediaföretagen har köp av lagligt nedladdade produkter ökat med 100%. Det är en siffra som man kanske bör ta med en nypa salt, det ligger trots allt i deras intresse att framställa den lagändring de lobbat för som framgångsrik. Nätoperatörer rapporterar kraftigt minskad datatrafik sedan 1/4. I linje med något av de tidiga stegen i Kohlbergs moralutvecklingstrappa alltså, det är fel om man kan bli straffad.

En bloggare föreslår att alla öppnar sina trådlösa nätverk vilket skulle göra att man inte kan veta vem som varit ansluten på det aktuella IP-numret. Tanken är att det blir som ett nätverk av öppna nätverk, IPREDIA.

Över 100.000 personer har föranmält intresse för PirateBays kommande anonymiseringstjänst IPREDATOR. De kommer för en låg kostnad erbjuda en sk VPN-tjänst som möjliggör för användaren att surfa och ladda ned med ett förvanskat IP-nummer. Således kommer Pontén och kollegorna på Antipiratbyrån inte kunna begära ut personuppgifter och skicka kravbrev.

Det verkar som om många fildelare är beredda >50 kr/månad för att fortsätta ladda ned som de vill. Om 700.000 betalade 50 kr/månad till en laglig tjänst istället skulle 35 miljoner kunna delas ut till upphovsmän. Jag gissar att det skulle krävas en annan typ av tjänst en de som erbjuds idag.
Kanske vore det enklaste ändå att låta folk fildela som förr, med Piratebay, DC++ och liknande tjänster och helt enkelt låta bredbndsleverantörer erbjuda "paket" där man inkluderar "fri nedladdning".

Personligen skulle jag vara beredd att betala upp till 500 kr/månad för att fritt kunna ladda ned media. Om jag i snitt skulle se 4 filmer, ladda ned och spara 20 låtar, ladda ned och behålla 4 nya program/år skulle mediaindustrin definitiv vinna på det. Dessutom skulle de slippa förpackningar, en del mellanhänder osv.

Nåja. IPRED har gjort en väldig massa människor kriminella. Privata företag kan, om de misstänker att jag fildelat, begära ut min IP-adress vilket också innebär att de kan kolla ex vilka inlägg på diskussionsforum som gjorts med min IP-adress. Det känns obehagligt.

Obehagligt är också den taktik man använt i Danmark. I brevet som skickas ut till fildelaren varskos man om at man ska betala ex 50 000 i böter/skadestånd, annars dras man inför rätta. Om man betalar inom 10 dagar räcker det med 25 000. Ett hot om process men om man är snabb och inte tänker efter på sina rättigheter blir det billigare.

Jag tycker absolut att den som lever på konst eller programvaruutveckling ska få betalt. Däremot ser jag IPRED som ett sätt att hålla fast vid något helt förlegat. Tänk om, tänk nytt!


Kommentarer
Postat av: Terra

"Jag tycker absolut att den som lever på konst eller programvaruutveckling ska få betalt. Däremot ser jag IPRED som ett sätt att hålla fast vid något helt förlegat. Tänk om, tänk nytt!"Jo, men "ska" är väl att ta i. En förutsättning som finns kvar är väl att folk VILL ha konstnären/programmerarens produkt. Det har ju visat sig att ett av grundproblemen i upphovsmännens anspråk är att de hittar på förlustsiffror baserade på (ibland fejkade) nerladdningssiffror. Vilket inte alls kan översättas till förlustsiffror. Det finns ju troligen gott om grejer där ute som folk inte skulle betala för - även om det var enda alternativet. Dvs "gratis" är enda anledningen till att folk öht skaffar produkten.Musiker kan vi ställa på scen - de som får betalande publik kan överleva på det istället för skivor - de som inte får det - de ska försvinna. Det blir såklart lite mer komplext med filmmakare och programutvecklare.

2009-04-17 @ 07:56:31
URL: http://terraincognita.blogsome.com
Postat av: Psykiatern

Givetvis är inte konstnärskapet ngt som automatiskt innebär att man ska ha en försörjning.

Däremot skulle en del av den musik jag gillar försvinna om det enda sättet att få in pengar var via livekonserter. De som gör musik som inte lämpar sig för spelningar eller där vare sig artist eller publik tycker musiken gör sig bra live.Det spelar egentligen ingen roll hur man ser på det moraliskt. Fildelning/kopiering är här för att stanna och kan inte tas bort med mer än att man censurerar själva Internet och gör om det till en gigantisk betalkanaltjänst med endast "tillåtna" surfmål. (Brrr.)En musiker kan använda sin egen hemsida och där erbjuda billig eller gratis nedladning. Ta in pengar på reklam i anslutning. Ge ut ett mindre antal skivor där konvolut osv ger ett mervärde som en del vill betala för.

2009-04-18 @ 00:47:38
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Sänk priserna

Är det så svårt att sänka priset på skivorna från 250 kr till 100-150 kr?För bara 10-15 år sedan kostade ett pc/tv spel 200-400kr, nu kostar de 700-1000kr. Ska de kosta 1400-2000kr om yterligare 10 år?Folk tycker helt enkelt att de inte har råd, med grejorna och laddar då ned dem. De kan även vilja ha filmerna på datorn eller ipod. Men det är väldigt krångligt att lägga över en dvd film till datorn. Olagligt det också.Visst man ska inte ladda ner något man inte har råd med. Men folk fungerar inte på det sättet. Alla vill bli rik och samhället matar oss med reklam och propaganda för att vi ska konsumera så mycket, som möjligt.Då blir det självklart för ungarna att de hellre trycker på en knapp och får en film gratis än att de måste fråga pappa om de får beställa samma film på discshop för 200 kr och sen vänta i 2 veckor på att få den.Om itunes får sälja filmer i Sverige kommer jag att köpa massor. Men det verkar vara omöjligt i dagsläget.Igentligen vad ska vi med mp3 spelare på 4gb-160gb när man alldrig kan fylla dem lagligt. Kan inte ens köpa filmer till apples ipod lagligt :(

2009-05-29 @ 16:35:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se