MediaCreeper

Självmordshets på nätet

Såg senare halvan av Kalla Fakta som undersökte internet och dess betydelse för ett antal självmord hos yngre personer. Efter att personerna tagit livet av sig fann man att de varit aktiva på "självmordsforum" där de dels fått guider kring metoder, dels uppmuntrats att ta sina liv.

De hade spårat upp en kille, "Makarow" som enligt honom själv tipsat många om hur de kan ta livet av sig.

Citat:  "DET SOM HADE börjat som en trevande mejlväxling utvecklades snart till detaljerade anvisningar om hur Bijan skulle gå tillväga för att ta sitt liv. Den anonyma mejlaren på andra sidan kallade sig "Makarow". På Bijans fråga om hjälp svarade "Makarow": "Ja, jag kan nog hjälpa dig. Jag vill bara att du ska vara 18+, jag vill INTE hjälpa minderåriga. När vill du göra det? Var vill du göra det? Hur vill du göra det?" "Fram växte något jag aldrig sett maken till." -Bijans pappa Bijan skrev tillbaka: "Så snart som möjligt är önskvärt. Helst skulle jag vilja stoppa i mig massa tabletter och få det överstökat. Så hur kan du hjälpa mig?" Makarow: "Du kan va lugn, jag lär enligt en del vara rätt duktig...""

En feg smygsadist som i skydd av anonymitet och utan att behöva träffa sina offer får en kick av att orkestrera andras självmord. I intervjun talar han ytligt och tomt om självbestämmanderätt. Helt jävla okunnig om alla möjliga skäl som kan finnas för självmordstankar. Han var också angelägen om att hans offer skulle radera alla mail innan själva handlingen. Jag är för yttrandefrihet men tycker det är för jävligt att människor i kris, ofta under påverkan av psykisk sjukdom ska peppas av andra att ta livet av sig.
Att "självmordsguider" finns tillgängliga ser jag inte som ngt egentligt problem, metoder kan de flesta komma på. Möjligen normaliserar det idén om att självmord är en vettig utväg. Det är de svin som hejar på, som hetsar osv som jag ser som medverkande till ett självmord.

Av de som gör allvarliga självmordsförsök och överlever kommer majoriteten faktiskt leva länge till utan att göra nya försök. I en färsk djupintervjustudie med personer som nyligen gjort ett försök visar det sig att de flesta ganska snabbt tar avstånd från hur de resonerat innan självmordet. Det "existensiella" självmordet, ex pga svår smärta, dödlig sjukdom osv, är en mycket liten del av de dryga 1000 som tar livet av sig årligen.

Det för mig till diskussionsforumet Flashback. Jag har varit läsare och skribent där av till och från under flera år. Jag har sett många "jag tar mitt liv"-trådar starta. Snabbt som attan kommer hajjarna som skriver saker som -"Filma och lägg ut på youtube din nolla!" (hur det nu skulle gå till?), "Du snackar skit, upp till bevis" och liknande. Samtidigt kommer svar från personer som väljer att ta det säkra för det osäkra och faktiskt svarar som om trådskaparen har självmordstankar med sina idéer om vad som kan hjälpa.

Forskning visar också att personer som gör s-försök ofta gått med tankarna lång tid men att det är små saker som tippar vågskålen. En räkning, ett inställt möte med en vän osv. Likaledes kan små saker ha varit sådant som gjort att man ångrat sig i sista stund.

Det vore väldigt schysst att se om FB's medlemmar, trots att de är skyddade av sin anonymitet, kunde uppbåda lite medmänsklighet och påminna sig om att internet inte är ett onlinespel utan berör verkliga människor. Då och då någon som är i en desperat situation.

(Jag funderar på om det vore bättre att regga några domännamn som berör suicid och starta ett modererat forum om självmordstankar som inte prioriterar yttrandefrihet för smygsadister utan kan bli en mötesplats där människor kan stärka varandra istället för att trycka ned.)

Kommentarer
Postat av: trollhare

Direkt efter programmet googlade jag Makarow. Någon med det nicket hade startat trådar på borderline.nu där han liksom gjorde reklam för ett avlivningspreparat veterinärer använder. Jag trodde jag sett det mesta även om jag hållit mig undan från såna forum, men det hade jag inte...Btw, det var Uppdrag Granskning och inte Kalla Fakta :)

2008-09-11 @ 08:34:19
URL: http://trollhare.wordpress.com
Postat av: Supersmurfen

Ett sådant forum vore bra! Det vore också bra med ett forum som handlar om alla möjliga psykiatrisk problem. Jag trodde jag hade hittat ett sådant forum (terapisnack.nu) men det var bara någon som vill tjäna pengar på någon hemmagjord KBT-ihopkoks terapi.

2008-09-14 @ 16:09:08
URL: http://supersmurfen6969.wordpress.com/
Postat av: Mellan himmel o pannkakor

Det finns fler sådana mötesplatser som är ”låsta” och modererande .Jag hoppas

att det blir fler diskussioner om självmord så det dolda /tabubelagda blir synlig . Det är när det är synligt som man kan förändra situationer.2008-09-16 @ 10:25:19
URL: http://miss.bloggproffs.se/
Postat av: Whistler

Som självmordsnära (är inte nu men har varit) är man ganska lättpåverkad och ett påhejande är kanske inte det man behöver även om man kanske vill ha det för att man själv annars inte skulle våga göra slag i saken. Det är sorgligt att det finns patetiska varelser som anser sig ha rätten att ”hjälpa” någon att dö. Tyvärr är jag iof inte så förvånad, människor kan vara en besvikelse och, tror jag, inte fullt medvetna om hur deras agerande påverkar andra.Sen idén med ett forum, ja kanske. Det finns ett som är bra (vad jag hittat) men som självklart inte funkar just nu. Korallhavet.se ett forum för deprimerade. Det är modererat och har en mycket snäll nivå. Tycker jag i alla fall.Och jag håller med om att det borde diskuteras mer, varför inte införa en nollvision som i trafiken. Det kanske inte skulle vara genomförbart men en bra början.

2008-09-18 @ 15:31:23
URL: http://whistlersdagbok.blogspot.com/
Postat av: S

Egna små världar kan vi skapa runt vad som helst - frimärkssamlande, brevduvor, fotbollshuliganism. En mänsklig egenhet antar jag. Inte konstigt att något så laddat som självmord kan locka. Gissar att det skulle vara svårt att radera ut det som fenomen, men motkrafter, alternativ på nätet, skulle absolut fylla en funktion.Själv är jag djupt tacksam att ha fått förmånen att överleva, att obegripligt starka närstående orkade, att det fanns vårdpersonal som kämpade för mig trots snåla resurser, och dessutom hittade jag ett för mig stöttande snarare än nedbrytande (amerikanskt) nätforum. De lyckades hålla mig flytande tillräckligt länge för att jag skulle hinna lära mig simma igen.Tack för en intressant blogg.

2008-09-20 @ 17:15:52
URL: http://ord2.blogspot.com
Postat av: iatros

Tjenare LP. Jag blev verkligen glad att se att detta var din blogg. Jag såg att du länkade från FB-profilen först idag. Den här bloggen hamnar på favoritlistan.Din tanke om ett modererat forum om suicid är ingen dum idé alls. Gärna också en liten kuriosavdelning där scientologins propaganda kunde bemötas.Lycka till

/iatros

2008-10-01 @ 18:40:59
Postat av: dottern

Jag bedriver en blogg för suicidprevention. Där finns information om akuthjälp, fakta kring suicid och depressioner samt mina egna erfarenheter kring suicid efter min Pappas bortgång.Jag upprörs av sajter som glorifierar suicid till den grad att jag vill kräkas. Jag har även skrivit ett inlägg kring glorifieringen på bloggen.Vi är många som kämpar för att förhindra suicid men är alla väldigt utspridda.Glad att jag hittade detta inlägg.

2009-08-26 @ 15:40:43
URL: http://nollsuicid.blogg.se/
Postat av: Dottern

http://nollsuicid.blogg.se/2009/august/riktigt-forbannad-pa-modemagasinet-king.htmlNär det kommer till etiska regler kring massmedia och suicid vill jag fästa er uppmärksamhet på Modemagasinet KINGs senaste nummer s 122. där de listar hur repsktingivande olika dödsorsaker är och ger självmord 3 av 5 och skriver:"Klassiker med viss flärd, där Conbains hagelbrakare och Smiths knivhugg i hjärtat - som ej går att tolka som >>ett rop på hjälp<< - naturligtvis smäller högre än den i rocksammanhang mer traditionsenliga hängningen "Var i ligger samhällsnyttan i en sådan artikel? Den är inget annat än stötande, oetisk och rent av livsfarlig!Jag har mailat både ansvaritg utgivare samt författaren till artikeln och bifogat WHOs riktlinjer för media...men har inte fått något svar...

2009-08-28 @ 11:20:18
URL: http://nollsuicid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se