MediaCreeper

Människor är blinda

Hur kan man förklara detta fenomen?

Videon nedan är Derren Brown's version av ett numera klassiskt psykologiskt experiment. Originalexperimentet tar ut svängarna något mindre och det har jag inte kunnat hitta på nätet men däremot sett på en föreläsning av Predrag Petrovic (KI) då han talade om förväntan och hjärnan.


I korthet så kan man säga att:
- Den bild av verkligheten som uppstår i medvetandet är en mycket selektiv tolkning av den objektiva verkligheten utanför. Hjärnan arbetar hela tiden med att filtrera bort information som vi inte verkar ha användning för i ögonblicket och tar genvägar genom antaganden.

Att personerna i denna video inte märker att personen de just börjat tala med byts ut kan förklaras med att en stark förväntan vinner över det faktiska sensorisk input hjärnan får.

Man kan tänka sig samma fenomen i andra situationer, ex då man förväntar sig att cola-burken innehåller coca-cola tar det ett ganska bra tag innan man kan "acceptera" det verkliga förhållande, smaken av en slatt coca-cola uppblandad med en cigarettfimp. (verkligt exempel från studentpub).
Samma typ av förväntan gäller för placeboeffekt. Här händer andra spännande saker:
- Då vi förväntar oss att tabletten (sockerpiller) ska lindra smärta blir vår förväntan så stark att vi börjar omskapa verkligheten. Istället för att justera vår förväntan justerar vi ned smärtan vilket delvis görs för att vi aktivera endofrinsystemet, det kroppsegna morfinet.

Ibland tycker jag att det är ren magi detta med psykologi. Det finns massor med roliga, intressanta och häpnadsväckande experiment gjorda inom fältet experimentell psykologi.

Kommentarer
Postat av: Salvan

Det här är fascinerande... Jag måste utforska vad Derren Brown har gjort mer.

2008-11-29 @ 13:34:11
URL: http://www.drlotions.blogspot.com
Postat av: Henrik Sundholm

Detta är väl i alla fall rätt grundläggande varseblivningspsykologi? Dock intressant, förstås. Brown är alltid intressant.

2008-12-05 @ 20:49:27
URL: http://www.equil.net/
Postat av: stoffe

haha den sista lämnade mig helt mållös.

2008-12-07 @ 04:04:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se