MediaCreeper

Scientologernas intresse för psykiatri

För flera år sedan då jag intresserade mig för hur psykiatri beskrevs på hemsidor och diskussionsforum stötte jag på märkliga påståenden om psykiatri, psykiatriker och psykisk sjukdom. Det var dessutom ungefär samma text, ibland omformulerad som dök upp på olika platser. Det visade sig att källan för påståendena var "Commission of Human Right", i Sverige kallad "Kommittén för mänskliga rättigheter".

Kommittén för mänskliga rättigheter a.k.a Scientologkyrkan
Till att börja med ska jag förklara varför jag bryr mig om KMR och scientologkyrkan trots att de för tämligen tynande existenser.

1. De förstör för personer med psykisk ohälsa genom desinformation.
2. De sprider osanningar om psykiatri och psykisk sjukdom som i sämsta fall kan påverka allmänheten.
3. Scientologkyrkan har stora ekonomiska resurser och bedriver kampanjer som maskeras som ngt annat än scientologisk propaganda.
4. Andra plockar upp deras idéer. Senast en artikel av en dr i filosofi, Joakik Molander som glatt tar uppgifter ur boken "galenskapens gåta" och framställer det som en sanning om psykisk sjukdom och psykiatrin. Han passar också på att nämna att psykiatriker deltog i Nazisternas steriliseringar och experiment.

Kommittén för mänskliga rättigheter
är ytterligare en i raden av scientologernas frontorganisationer. Som vanligt är namnet valt för att signalera trovärdighet och är förvirrande likt namn som är förbehållna människorättsorganisationer.

Organisationen är internationell med hemsidor på en stor mängd språk och vad jag vet också medlemmar i Sverige. Senast jag såg dem var utanför Riksstämman/läkarstämman november 2005 i Älvsjö. Där delade de ut flygblad om "psykiatrins övergrepp".

Syftet, enligt hemsidan, är att "avslöja psykiatriska kränkningar av mänskliga rättigheter". De särskiljer psykiatrin från övriga medicinska specialiteter och hävdar alltså att psykiatrin inte platsar som medicinsk specialitet samt att psykiatriker är instrument i ett system som är ägnat åt att förtrycka och stigmatisera människor.

Det finns också andra scientologiska frontorganisationer, ex adhd-deaths.com, ritalindeaths.com. Vid en genomsökning jag gjorde för en tid sedan hittade jag åtminstone 8 st som hade direkta kopplingar till scientologerna.

De argumenterar att psykiska sjukdomar inte finns, att det inte finns någon medicinsk bakgrund till psykiska sjukdomar. De hävdar, på fullt allvar, att ex ångest eller depression är symtom som inte har någon bevisad medicinsk existens som t ex feber. Som källor anger de bla professor emeritus vid namn Thomas Szasz (grundare av KMR tillsammans med scientologkyrkan) och en familjeläkare.

Szasz var en av de tidigare förespråkarna för antipsykiatrin.

Naturligtivs är de snabba att ta upp psykiatrins deltagande i övergrepp (Nazitiden, steriliseringar i Sverige, dissidenter i Sovjetunionen). De tar däremot inte upp hur murare i Tyskland deltog i byggande av koncentrationsläger, hur bagare levererade gammalt bröd till fångar, hur jurister deltog i människorättsvidriga rättegångar etc etc. Jag antar att psykiatriker som deltog i naziaktiviteter var precis lika stora svin som alla andra yrkesgrupper som gjorde det.

Det finns en hel del rena lögner, en del förvanskningar av fakta samt en del enstaka korn av sanning i deras uppgifter om psykiatrin.
Exempel:

- "En kvinna löper statistiskt sett en större risk att bli våldtagen, när hon befinner sig i en psykiatrikers mottagning, än när hon joggar ensam genom en park om natten."

- "Barnpsykiatriker är en av de farligaste fiender som inte bara barn kan ha, utan även vuxna... De måste avskaffas."

-"Psykiatri är det moderna slaveriet. Och precis som med slaveriet så bör det avskaffas helt."

-"Psykiatriker är inte bara tokiga, de kränker barn!"

-"Psykiatrin hjälper färre än en på hundra"

Inget av ovanstående påstående har stöd i verkligheten.

Vidare angriper de läkemedelsverket för att vara styrda av psykiatriska "experter" och påverkade att godkänna mediciner som får folk att ta livet av sig själva eller andra alternativ är knark. Det är alltså samma läkemedelsverk som godkänner alla mediciner som används i vården, även den somatiska vården som de annars framhåller som ett exempel på vetenskaplighet.

De hänvisar till jävsförhållande där expertutlåtanden som ligger till grund för godkännande av ex Strattera skulle komma från personer med kopplingar till läkemedelsindustrin.
Det är naturligtvis viktigt att jäv inte förekommer då läkemedel skall godkännas. Dock är det ingen skillnad mot övriga medicinska områden. Det är helt enkelt så att den mesta forskningen bedrivs i samarbete med läkemedelsföretag idag. Så kommer det fortsätta vara om inte skattebetalarna vill satsa stora summor på oberoende forskning för att ta fram och utvärdera läkemedel. Vad gäller jävsfrågan är det korrekt att efterlysa obunden forskning med felaktigt att bara belasta psykiatrin.

Jag, som arbetar inom psykiatrin som läkare, som är på väg att bli specialistläkare i psykiatri/psykiater, tar illa vid mig. De menar alltså att jag antingen medvetet vill kränka, våldta, droga ned, förtrycka människor alternativ gör detta omedvetet för att jag är styrd av ngn slags grå eminenser i bakgrunden.
De påstår alltså att psykiatriker skulle vara en helt annan typ av läkare än ex gynekologer, husläkare eller kirurger.

De missar något mycket väsentligt. Kvantitativt så ställs en stor del av psykiatriska diagnoser och även förskrivning av ex antidepressiva av husläkare, geriatriker och andra läkare. Är de också med i konspirationen?

En sådan paranoid sörja är sällan skådad. Vad jag inte förstår är varför de valde just psykiatrin att jaga?

En möjlighet är att de konkurrerar på samma område, själslig hälsa. Narconon som har tre behandlingshem i Sverige (och behandlar drogabstinens med bastubad i timmar dagligen och överdoser av b-vitamin) vill expandera. De är geniala på markandsföring, de har reggat adressen http://www.behandlinshem.org/. Ett stort antal kommuner tillåter inte rehabilitering på Narconon. Det finns två "studier" gjorda av deras behandlingresultat. Jag har läst originalet till den svenska studien av Peter Gerdman, Där var det, 7% (2 personer) av de som togs in för behandling som blev drogfria. Samtidigt marknadsförs samma studie som att "60-80%% blir drogfria" på deras hemsida. Lögner och mer lögner...

Scientologins metod för personlig utveckling, dianetik, och deras kurser marknadför sig som "metoden som förändrar Ditt liv. 100% är mycket nöjda med behandlingen".

En annan variant är att grundare, Ron L Hubbard själv hade psykiska problem och kanske blev han kränkt av psykiatrin? Vid hans död hade han neuroleptika i blodet, ett läkemdel som vanligen ges vid Schizofreni eller andra psykoser.

XENU kan Du läsa om scientologin. Spännande är förstås att läsa om de hemliga texterna om människans ursprung. Inte alls förvånande att Hubbard började som science-fiction författare (Battlefield Earth).

Kommentarer
Postat av: Marlene

Scientologkyrkan är en av världens mest kontrollerade sekter. Jag har läst om avhoppade medlemmar som mått fruktansvärt dåligt av att vara med i sekten, det förekommer självmord, depressioner etc. Avhoppade medlemmar är behov av psykiatrisk vård som de bespottar så mycket. Det är en fullkomligt galen sekt om man studerar den lite närmare. Man tror alltså på fullt allvar att det finns en rymdgubbe som ska befrias i universum, medlemmarna betalar sanslöst mycket pengar stegvis för att till slut nås av den informationen. Det sägs att de som får veta saker "de inte är redo för" kan drabbas av förskylning och dö. Det är läskigt att den här religonen är så utbredd i världen. Att människor som är med i sekten är mäktiga, de har skolor, behandlingshem mot droger, alkohlismen, de har starka jurister etc. Skådespelare som drar in lite strålkastar ljus till dem, och betalar in enorma summor till sekten, som Tom Crusie, Whoppie Goldberg, Bruce Willis, mm.

Du får inte bli medlem i sekten om du emottagit ECT, läste jag en gång. Lika glad är jag att det är kört för min del;-)

2008-06-23 @ 12:55:29
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Henrik Sundholm

Välskrivet och vettigt. Tack för det.Jag har precis börjat sätta mig in i scentologernas antipsykiatri. Har du något tips på läsmaterial för den som önskar en "crash course" i ämnet?

2008-06-23 @ 23:06:24
URL: http://www.equil.net/
Postat av: Helene/Dementia

Bra skrivet! Jag har träffat folk som varit på scientologers mer öppna möten, de var förfasade.

2008-06-24 @ 11:03:50
URL: http://kontrolleradgalenskap.blogg.se/
Postat av: Mammamumrik

Himla bra text!!!! Det är så tröttsamt hur deras påståenden smyger sig in i alla möjliga sammanhang. Alltså de något mindre skogstokiga. Att folk som verkar rätt förståndiga tar saker rykta ur sina sammanhang och infogar i egna texter, inlägg osv. Människor som om de - likt dig läst hela saken i sitt sammanhang skulle tvärreagera över de mer hårresande påståendena.Därför är det så viktigt att kunskapen om hur de oliak delarna i den här rörelsen hänger ihop, att de mer rumsrena frontorganisationeran är djupt förankrade i sånt som är riktigt förrycktSå det är verkligen bra att du tagit dig tid och formulerat detta. Och beundransvärt att du orkar vara så saklig!Trevlig sommar

2008-06-27 @ 00:10:25
URL: http://mammamumrik.wordpress.com
Postat av: Psykiatern

Lästips:

http://www.xenu.net

2008-06-27 @ 10:45:16
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Sickan

kanon bra skrivit!

Är det några som kränker folk så är det KMR och Scientologerna.

De har många olika "front namn" som dom döljer sig bakom.

Bara fram med dom i ljuset!Trevlig sommar!

2008-07-08 @ 15:58:17
URL: http://sickans.nu/pentaxk100d
Postat av: olle

Om man läser på mer på nätet om Ron L Hubbard så framkommer faktiskt ganska tydligt att han i den senare delen hade en pranoid psykos och ansåg sig förföljd. Han var bla ihop med en ung psykologstudent som lämnade honom och beskrev honom då som väldigt paranoid.

2008-10-27 @ 19:46:15
Postat av: Nick

Jag är scientolog. Nu har jag generellt inget emot psykiater, men jag noterar att hela psykiatrins historia är fylld av tvivelaktiga metoder som exempelvis isbad, insulinshocker, elchocker, lobotomi och nu senast amfetamin till barn. Varför går mycket av psykiatrin ut på att "trycka ner" patienten? En annan intressant frågeställning är varför inga psykiatriker är intresserade av att "hjälpa" sig själva med hjälp av sina egna hjälpmedel, till skillnad från scientologin där alla metoder används av alla på sig själva. För övrigt är scientologin här för att stanna. Varför? Därför att den fungerar, det är därför den växer. Mer och mer "spirituella" Hollywood-kändisar upptäcker också detta... jag är för fri debatt och granskning av allt.

2009-01-03 @ 00:38:10
Postat av: Psykiatern

Hej Nick,

Jag hör att du okritiskt läst den historiebeskrivning som scientologin tillhandahåller.Psykiatrins historia innehåller dock en hel del verkningslösa och ibland grymma behandlingar. Precis som den inom den övriga medicinen har man provat sig fram på ett sätt där patienters rättigheter inte setts som viktiga. Sterilisering av förståndhandikappade, att man satte förståndhandikappade barn på vidriga institutioner osv är ngt som även barnläkare, allmänläkare varit delaktiga i. Det pågår förresten fortfarande i en del utvecklingsländer.

Att döma ut psykiatri för att man betedde sig omänskligt för 100 år sedan är dock lite korkat som att döma ut demokrati för att grekerna hade slavar, eller hur? Inom alla områden har synen på den enskilda individens rättigheter och humanismen ökat allt mer. Inte tycker du väl att sveriges hela lagsystem är åt helvete bara för att man för länge sedan hade inhumana och grymma lagar som gällde ex zigenare eller fattiga?Jag vet ganska många psykiatriker som någon gång tagit ex antidepressiva. Jag vet en som tar lågdos centralstimulantia. Det är inget konstigt eftersom psykiatriker är människor de också och psykisk sjukdom kan drabba alla. Alla psykiatriker har gått i psykoterapi, det ingår i utbildningen.Att psykiatrin skulle gå ut på att trycka ned patienten är en grov missuppfattning. Om du pratat lite med folk som har gått på en psykiatrisk mottagning eller varit inlagd kommer du upptäcka att de flesta upplever att personal vill hjälpa och oftast också gör det.Om man ska vara självkritisk har det dock funnits en tendens att man "hjälper" människor genom att vara den som vet bäst och att man då haft en ovanförperspektiv. Den gamla psykiatriska perspektivet liknar ganska mycket scientologernas retorik; -"Jag vet det här för jag har själv provat och inget du kan säga kan påverka mig". Dvs helt utan ödmjukhet och med en obehaglig självgodhet.Du som provat all scientologisk behandling själv, hur var det att genomgå "purification rundown", jag tycker det låter ruggigt jobbigt med alla långa bastubad och de där högdosvitaminerna. Jag skulle oroa mig lite för leverskador (vitaminer kan ju också vara farliga i hög dos).Som verksam inom svensk psykiatri så ser jag många förbättringsområden. Det finns en del som fungerar jättebra, en del som fungerar tillräckligt bra och en del som är alldeles för dåligt.

Personligen så är jag missnöjd med väntetider, tillgång till psykoterapibehandling och sysselsättning/rehabilitering. Fokuset på farmakologisk behandling skulle kunna vara mindre om andra behandlingsalternativ fanns till hands i högre utsträckning.Du har just läst en psykiaters kritik mot psykiatrin. Nu utmanar jag dig:

Skriv kritiskt, på riktigt, om scientologin. Det har jag nämligen aldrig varit med om, trots långa diskussioner med flera olika scientologer.

2009-01-04 @ 21:49:32
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ursäkta mig, men är du psykiater? Du låter så torflig. Jag kommer inte lägga mer kommentarer. Hoppas du inte blir paranoid nu och anklagar mig ha något göra med scientologer. J

2010-01-08 @ 20:58:12
Postat av: MJ

Amfetamin till barn är alltid bra

2011-04-09 @ 21:51:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se