MediaCreeper

Psykiatrisk-internet-folkrörelse-fenomen?

Jag har då och då följt först forum, sedan bloggar, som berör psykisk ohälsa och psykiatri. Det är spännande att läsa hur personer uttrycker sin syn både på sjukdom och vård då de inte sitter framför sin läkare. Forumet www.viska.se gjorde stort intryck på mig, dels för att det är en livaktig diskussion, dels för att det skriv så mycket klokt både om sjukdom och vård där. Därefter följde jag en del diagnosspecifika internationella forum och på senare tid mest bloggar där Psykbryt är mycket intressant, inspirerande oich gav mig massor av länkar till andra bloggar.

Jag har en väldigt ofärdig idé om att det här skulle behöva tas till vara av psykiatrin. Idag är samarbetet med patient- och brukarorganisationer begränsat. I en del lokala initiativ eller projekt fungerar det riktigt bra men i andra avseenden är kommunikationen ganska frånvarande. Det är förstås inga nya tankar, på 70-talet var patienters medbestämmanderätt högt på agendan, på psykavdelningen skulle överläkaren vara med och städa köket osv.

Hittills har jag försökt bidra till att ett patientperspektiv finns representerat t ex då vi haft kongress för ST-läkare. Det har varit väldigt uppskattat och det ger förstås tankar om att det borde vara ett mer använt sätt att fördmedla kunskap för läkare. Det är också ganska annorlund aatt träffa någon som just nu mår ganska bra, annars träffar vi ju folk då de mår som sämst.

Psykiatrin, en lista med citat och åsikter kring bemötandet i vården blir en slags beskrivning av hur det kan vara, oavsett om tendensen är att det ofta är de missnöjda som skriver på forum (så är det i alla fall på de elektronikforum där jag hängt en del...). Forumet och sedemera föreningen Borderline.nu har ordnat konferenser som varit mycket uppskattade.
Jag tror på Internet... Ibland tillfälliga fenomen som ger tankar, ibland med varaktiga projekt som påverkar.

Kommentarer
Postat av: Psyk

Ur patientperspektivet är internet bra för att söka information och för att dela erfarenheter. För min egen del har bloggandet varit ett ovärderligt stöd, i det att jag träffat massor av människor med liknande psykiska besvär och faktiskt upptäckt att jag duger trots att jag nu har "vad det nu än jag har".Gemensamt för många med psykiska besvär är att det är tänkande människor- och jag tycker mig se en trend i- i alla fall i de kontakter jag har stött på - att denna tendens är byggd på en slags instabilitet och kluvenhet i personligheten som enligt mig är mycket vacker. Det ligger för alla människor ett stort värde i att bli lyssnade till- eller rättare sagt- att få tankarna synliggjorda; "det här är jag och så här ser jag på det", och internet kan nog för många fylla det tomrum som kanske på grund av olika omständigheter (ofta ekonomiska) inte kan ges möjlighet till terapeutiskt. Internet kan dock aldrig ur behandlingssynpunkt ersätta en väl fungerande terapi dock - däremot kan det vara utvecklande på det själsliga planet och göra att man känner sig mindre ensam.Det är svårt att säga hur just själva bloggandet ska kunna skapa starkare band mellan patienter och läkare. Jag har haft en del kontakt med Vårdguiden, och de har bland annat planer på att starta upp några bloggar. Idén är bra men det är ändå lite det där att "vi startar en blogg för att det coolt". Kanske. Jag ser inte hur en bloggare där ska kunna förbättra psykiatrin, förutom i själva informationssyftet då möjligen.Hmm...flummar ut lite här... Det mänskliga mötet kan aldrig ersättas av internet. Men det är viktigt att se varandra.Därför vill jag se fler vårdgivare som bloggar. Det tror jag är steg 1, sedan kan man med tiden diskutera eventuella modeller för hur världarna kan föras samman.

2008-06-12 @ 12:25:11
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Dementia

Om du inte känner till projektet Inre Rum, så kolla upp www.inrerum.com

Inre Rum verkar för att för medla kunskap och erfarenhet om psykisk ohälsa ur flera perspektiv.

Inre Rum samarbetar med flera brukarorganisationer, men är ett fristående projekt.

2008-06-13 @ 20:24:48
URL: http://kontrolleradgalenskap.blogg.se/
Postat av: psykiatrin.blogg.se

Hej du verkar skriva intressant om psykiatrin, min sida är en sådan där alla patienter får skriva av sig!

Skulle gärna vilka länka från min sida till din. Jag söker folk som skriver från/om psykiatrin och hur det är att leva med en psykisk instabilitet. Kolla in och kommentera gärna och kom med citat etc. Kram!/Psykos

2008-07-02 @ 16:26:48
URL: http://psykiatrin.blogg.se/
Postat av: Anonym

2008-07-02 @ 16:27:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se