MediaCreeper

Mentalisering - det nya svarta?

I mitt arbete har jag kommit i kontakt med begreppet mentalisering. Det är en psykologisk och neurobiologisk process som kan beskrivas på följande sätt:
  • Att förstå sina egna tankar, känslor och beteenden.
  • Att förstå andras tankar, känslor och beteenden.

Man kan också definiera det som -"holding mind in mind". Det är alltså ett större begrepp än empati eller Theory of Mind. Det är inte ett nytt begrepp men det har fått ett stort uppsving i och med att psykoanalytikerna Fonagy och Bateman tagit fram en behandlingsform som baseras på mentalisering och visat goda effekter vid bla borderlinepersonlighetsstörning.

För mig, som gick KBT-inriktning under steg-I så går det utmärkt att inkorporera, trots att det baseras på psykoanalys (oh no!) och anknytningsteori (inte helt ointressant för en kognitiv terapeut). Kanske är det The Dodobird Verdict?

Jag, och andra, spår att detta kommer vara en av de starka strömningarna de närmsta åren. Eftersom det beskriver en process snarare än ett stort förklaringssystem för psykisk ohälsa kan nog mänga teraputer tänka sig att införliva i sin terapi.

Kommentarer
Postat av: Psyk

Jag har en blogg på g om detta, och det kommer inom de närmaste dagarna. Återkommer.

2008-06-11 @ 11:24:43
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Mammamumrik

Ok. För en nybörjare som inte ens alltid förstår sfärens no no (Fast att det pågår diss mellan psykoterapi och KBT hade jag faktiskt fått med)Hur förhåller sig det här till DBT?

2008-06-11 @ 12:32:52
URL: http://mammamumrik.wordpress.com
Postat av: Psykiatern

Det har inte så mycket teoretiska likheter med DBT som ju har sin bas i KBT, beteendeterapi och mindfulness. Däremot gäller det samma patientkategori (båda är framtagna framförallt för borderlinepersonlighetsstörning). Dessutom innehåller både MBT och DBT grupp- och individuell terapi och är behandlingprogram som pågår en viss tid.

2008-06-11 @ 14:21:02
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Psyk

Intervju med Göran Rydén och Per Wallroth, MBT-teamet:http://psykbrytet.blogg.se/2008/june/mbt-mentaliseringsbaserad-terapi-vid-border.html

2008-06-18 @ 01:43:01
URL: http://psykbrytet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se