MediaCreeper

Intensivvård eller snigelvård?

För de allra flesta som kkommer i kontakt med psykiatrin så finns det två alternativ:
1. Psykiatrisk akutvård
2. Psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

På akuten får Du hjälp omgående. Det är på akuten mindre lämpligt att sätta in en medicin. Du kan inte få psykoterapi. Det som akutvården egentligen syftar till är att sortera Dig till rätt omhändertagande. Du kan bli inlagd, remitterad till öppenvård eller avskriven utan uppföljning.

Då jag är jour så har jag ofta patienter som egentligen inte behöver läggas in på en psykiatrisk vårdavdelning men som borde ha uppföljande besök ett par ggr/v den närmsta tiden. Det kan psykmottagningarna i regel inte ge för de har en väntetid på allt mellan 4 och 14 veckor. Så då får jourverksamheten stå för återbesöken. Eftersom det är en slags provisorisk lösning så förstår både läkare och patient snabbt att det inte är lönt att satsa alltför mycket på den kontakten, den är ju bara temporär.

Därför händer det ofta att jag lägger in någon som egentligen inte skulle behövt läggas in. Det finns flera nackdelar med att vara inlagd, det borde egentligen aldrig göras för att kompensera för brister i öppenvården.
Det är märkligt att det inte går att få till ngn slags akuta uppföljningar i öppenvården. Visst är det psykiaterbrist men jag misstänker att det handlar om flera faktorer.

Kommentarer
Postat av: Psyk

Jag har stor förståelse för den situation du beskriver, och inte minst har vårdcentralerna ett stort ansvar här. Man får ofta höra därifrån att "Situationen på psyk är förfärlig och trycket är alldeles för hårt". De skapar en hopplöshet kring öppenpsyk på detta vis.När jag ringde till en FK-enhet och pratade med en handläggare, sa de att väntetiden på att få träffa en psykiater kunde vara 6 månader i den staden. Skrämmande. Alternativet som patient blir ju akuten. Där fick jag höra en gång, när jag åkte in efter självskador:"Om Janne Josefsson kommer hit så får jag kanske en avdelning till!".Jag fick dessutom efter tio minuter höra att jag var narcissist. Och att jag skulle ta en halv Theralen istället för två. Bland det sista läkaren hävde ur sig var:"It's a hard world. Du kan jobba, 50%!"

Ordagrant.Jag har förståelse för att läkare är stressade, för det har själv varit i min förra yrkesroll och jag vet hur det känns. Men jag arbetade med människor (inom försäljning) och höll fasaden utåt- även om jag blev arg. För deras skull.

2008-06-11 @ 11:23:36
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Jag brukar vara försiktg med att kritisera kollegor, eller patienter, baser at på lite info men vill ändå säga att stress inte ursäktar oprofessionalism eller gammal hederlig ohövlighet.En halv theralentablett? Det är 2.5 mg vilket är som att spotta i ett hav av ångest...

2008-06-11 @ 14:16:48
URL: http://psykiatern.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se