MediaCreeper

ECT - Electroconvulsive TheraphyPsykiatrins mest mytomspunna behandling, i konkurrens med "männen i vitt" och "tvångströjan". Den bild av ECT som är mest spridd är då ECT används som bestraffning av den oregerligen Jack Nicholson i "Gökboet".

Klippet ovan är förstås på skämt och är dessutom helt orealistiskt.

ECT används idag som akutbehandling vid djup depression där annan behandling anses otillräcklig eller alltför långsam. Ett exempel är en person som slutat äta och dricka, som slutat tala osv. Det kan också vara då personen är mycket självmordsbenägen eller som del av depressionen har kraftiga vanföreställningar.
Andra indikationer är post partum psykos (psykos hos kvinna som nyligen förlösts) där en snabb bot är viktigt för både mor och barn.
Man ger också ECT vid svåra maniska tillstånd men det är mindre vanligt.

ECT ges på sjukhus, i ett rum som används för narkos, mindre kirurgiska ingrepp osv. Det innebär att det finns syrgas, sug, övervakningsutrustning för blodtryck, EKG osv. Två narkospersonal söver och övervakar personen som ska få ECT. En psykiatrisk sjuksköterska och en läkare/delegerad sjuksköterska ger ECT-behandlingen.

Förutom att patienten är sövd så har man också givit muskelavslappnande medel vilket gör att det är mycket lite muskulär kramp som kan ses under det epileptiska anfall man framkallar. Dock är får patienten i regel kramp i käkmuskulaturern varför träningsvärk är en vanlig bieffekt. För att minimera risken för tandskador då käkarna spänns använder man ibland bitblock.

ECT ges 2-3 ggr/v, vanligen 6-12 behandlingar.

Man har länge vetat att ECT ger närminnesstörning för många. Ex att man inte minns vad man gjort under dagen för ECT-behandlingen. Dessutom får man de biverkningar narkos alltid innebär. Illamående, viss seghet osv.

På nätet finns flera sidor som varnar för ECT. Förutom att det påstås vara ett sätt att lobotomera patienter, straffa dem och förtrycka dem påsår man också att det ger permanenta hjärnskador. Eftersom det är svårt att forskningsmässigt styrka samband mellan en behandling och bieffekter som finns en lång tid efteråt förhåller jag mig försiktigtvis skeptisk till det påståendet. Det finns enstaka studier som faktiskt tyder på permanent påverkan på minnesfunktioner. Helt klart är att vidare forskning kring detta behövs så att läkare kan ge sanningsenlig information till den som erbjuds ECT.

Det finns dock en mängd personer som haft stor nytta av ECT och som inte upplever några biverkningar. Som vanligt kanske det handla rom att ge rätt behandling till rätt personer för att maximera nytta och minimera skada.

Jag har själv givit ECT många gånger och i början häpnande jag över effekten då jag mötte samma patient på ECT-rummet under ett par veckor. Det var ibland bokstavligen som att se någon "vakna upp". I de fall effekten verkade tveksam var det ofta på en lite vag indikation.

Tyvärr har ECT blivit en del av scientologins främsta argument mot psykiatri varför de med sin massiva, falska information dränker rimliga invändingar och berättelser från personer som fått ECT.

Update:
Bra inlägg av dagsspan som beskriver tankar om ECT som fångar både motstridig information och att få ECT.
http://dagsspan.blogg.se/2007/july/fuck.html
http://dagsspan.blogg.se/2008/april/oj-va-lange-sen.html

Kommentarer
Postat av: Psyk

Jag vet många personer som har blivit hjälpta av ECT. Jag träffade ett par när jag själv var inlagd- och dessa patienter, som då var mycket på bättringsvägen, beskrev att de hade "vaknat upp" ur psykotiska tillstånd. Minnesförluster förekom. Jag vet inte om de var någon tillfällighet, men personerna jag pratade med det om detta hade båda missbrukarbakgrund med tyngre droger.

2008-06-11 @ 11:13:00
URL: http://psykbrytet.blogg.se/
Postat av: Marlene

Den avgjort med skräckinblandade behandlingen. Helt sanslöst. Särskilt under en psykos.

2008-06-11 @ 12:06:11
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Anonym

2008-06-11 @ 12:13:27
Postat av: Mammamumrik

Jag har en äldre, god vän som efter deceniers lidande med djupa skov av depresion i ett annars alldeles "vanligt" liv vågade sig på denna behandling. Och blev sig själv på veckor istf som vanligen nåt halvår/år. Och som dessutom nu slipper leva med malande ängslighet som stegras till panik var gång en enstaka symtom visar sig. För hon vet hon är tillbaka i vardagen om högst någon månad, hon ska inte förlora ett år, nu igen.Man ska naturligtis ge behandlingar efter nogran eftertanke. Om doktorer började skriva ut insulin så fort någon blev ovanligt törstig skulle vi ha drivor av dödsfall i efter varje värmebölja

2008-06-11 @ 12:19:48
URL: http://mammamumrik.wordpress.com
Postat av: Marlene

Det går knappast tänka sig något värre än att en psykotisk människa ska få ta emot etc under tvång. Liksom medicinering. Nej, det är fullkomligt vidrigt. Snacka om övergrepp.

2008-06-11 @ 12:23:02
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Marlene

Räck upp en hand den som vill prova detta frivilligt av psykiatriker och läkare själva. De finns inte.

2008-06-11 @ 12:24:58
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Marlene

Denna "behandling" kommer ursprungligen efter att man chockbehandlat grisar med ström i samband med slakt. Då fick man dessa idéer att man kunde använda det inom vården.

2008-06-11 @ 12:28:36
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Psykiatern

Marlene:

Faktiskt så har man frågat psykiatriker om depressionsbehandling och en majoritet säger att de skulle vilja ha ECT om de hade en DJUP depression. Fast det säger förstås inget om hur de verkligen skulle välja.ECT ges mycket sällan under tvång. Det kan ske ibland vid manier eller depressionstillstånd med psykos.Tvångsbehandling och tvångsvård överhuvudtaget är förstås ngt som ska undvikas. I princip ska det bara kunna göras då det sker på "vitalindikation", dvs då det gäller liv eller död. I realiteten görs det på lösare grunder än så men som sagt mycket sällan under protest. De allra flesta som får ECT är dessutom vårdade under HSL. En hel del av dem vill hellre ha ECT än ex Anafranildropp.

2008-06-11 @ 14:10:31
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Jag skulle absolut inte prova ECT frivilligt om jag var frisk. Skulle inte vilja prova att bli sövd, ta bort blindtarmen, få insulin eller liknande heller. Om det däremot gällde att jag var djupt deprimerad, nyligen försökt hänga mig och slutat äta mat för att jag trodde min familj skulle ha det bättre om jag dog, hoppas jag jag skulle få ECT eller ngn annan behandling som gav snabb effekt på depressionen.

2008-06-11 @ 14:12:27
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Marlene

Psykiatrikern:

Jag kan bara säga att jag vet hur det är att få ect under tvång och dessutom under en psykos. Men som senare visade sig vara en fel diagnos.Tvångsvård hade jag också kan man väl tillägga då. Så kallad LSD. Så jag skriver om mina egna erfarenheter. Nej, för mig var det fruktansvärt. Det var ett övergrepp. För när det kom till kritan var det förståelse jag behövde, inte medciner och en totalt oförstående galen personal. Som tur var fick jag det sen. Kärleksfull förstående personal.

2008-06-11 @ 16:18:38
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Marlene

skrattar blev osäker på LSD det låter ju som knark!:D Men du vet vad jag menar.

2008-06-11 @ 16:20:04
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Marlene

Det heter väl LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

2008-06-11 @ 16:24:34
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: dagsspan

åh, detta är en spännande diskussion!

Jag har fått fem serier under fyra års tid, mellan 10-12 omgångar per vända. Det har hjälpt bäst i början, verkligen kommit upp ur deppen men haft mkt plågsamma biverkningar i form av minnesproblem, särskilt de första omgångarna. Jag skulle rekommendera det vid djupa depressioner men se till att ha ett jävligt tjockt post-it block i närheten och en fungerande almanacka, samt skriv ner alla portkoder och lösenord och minnen du har, för man vet inte vad som försvinner på hårddisken, och man vet inte vad som kommer tillbaka. Hade önskat mer information om att det KAN bli så, tycker vården negligerar det faktumet, fastän många rapporterar samma sak: vissa minnen ÄR borta, och det handlar inte om vad man åt till lunch igår som det så vackert står i foldern.Skrev ett inlägg om det här:

http://dagsspan.blogg.se/2007/july/fuck.htmloch här:

http://dagsspan.blogg.se/2008/april/oj-va-lange-sen.html

2008-06-12 @ 14:26:24
URL: http://dagsspan.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Marlene:

Att få ECT (eller tvångsinjektion för den delen) under tvång är naturligtvis ett stort trauma. Även om det ges av rätt skäl och faktiskt hjälper så är just att det skett under tvång ngt man kommer behöva reda ut med patienten senare. Om det som du beskriver gavs av fel skäl och inte hjälpte så blir det ju helt meningslöst. Tråkigt att den hjälp du behövde kom först senare.

LSD... Tja, det hade kanske varit bättre än LPT? :-)

2008-06-12 @ 14:47:20
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Psykiatern

Dagsspan:

Klistrade dina länkar som tilläg i min post. Det fångar sådant jag hört patienter beskriva.

Intressant idé. likaväl som vi har broschyrer om ECT och speciella ECT-journaler kanske vi skulle hjälpa patientern aatt föra ECT-dagbok för att i efterhand kunna se vad som hände under de veckorna de fick ECT?

Jag informerar alltid om minnesluckor men det är nog svårt för den som lyssnar att göra sig en bild av hur det kommer kännas och vilka konsekvenser de kommer få. Jag brukar berätta om att det händer att jag träffar patienten på avdelningen efter ECT och frågar hur behandlingen gått varvid de svarar att -"nä, jag har inte varit på ECT idag".

2008-06-12 @ 14:49:40
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Marlene

Just ja, det kändes fullkomligt meningslöst, och jag hade sådan otur också att de var tog om serien , jag minns inte varför. Jag fick ju ett flertal ECT behandlingar. Jag som var fullkomligt borta i flera år. De trodde först att jag hade en cyklisk psykos, men senare visade det sig vara dissociativ. För min del kändes ECT fruktansvärt, men kanske bröt den psykosen till slut. Jag vet inte. Hemskt var det i allafall. Man fick brotta ner mig varje gång på bår flera stycken stora starka killar. Ner i en källare tog de mig. Jo, du, det låter roligare med LSD:D

Ha det gott, bra blogg!

mvh Marlene

2008-06-12 @ 17:02:40
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Psykiatern

Beklagar verkligen.

Cykloid psykos är en lite krånglig diagnos. Dissociation är ännu krångligare. Min erfarenhet är att just dissociativa symtom är något som det behövs mer kunskap om. De som jobbar med borderline och PTSD brukar vara duktiga på det men på en vanlig allmänpsykiatrisk avdelning är det inte alltid personalen förstår sig på det.

Jag har varit med att skicka en patient med cykloid psykos till ECT med väldigt bra resultat. Men då stämde diagnosen.

Det typiska är att det blir mycket bättre efter 6-10 behandlingar.

2008-06-13 @ 01:56:09
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Marlene

Forskningen har kommit långt vad gäller dissociativitet (eller hur man säger) inom de senaste åren tio åren sade min överläkare/verksamhetschef en gång. Jag har inte en aning om vad cykloid psykos är för något, och det dissociativa är totalt obegripligt för mig själv, en gång när jag sökte på ordet stod det att det "går bortom bortträngningen". Jag tycker att bortträngningen är svårt att förstå, det går inte,och jag behöver inte heller they say.(Känslomässiga läkningen är vikigare)Dissociativa ter sig som en uppdelning av mitt jag där den ena av mig skriver dikter som den vuxna delen inte förstår. Nu sade min psykoterapeut vars terapi jag till slut äntligen kom till ett avslut med, att jag är kärnfrisk, att jag inte är dissociativ längre. Men i det möte jag hade i går med min psykiater sade hon att jag är "skadad i roten." Hemskt det är vad det är. Förkrossande. Det finns ingen mer hjälp. Jag blir inte hjälpt av mediciner eftersom att piller inte kan ge mig någon ny barndom. Jag är färdig i terapin, jag mår bra, men ändå är jag för stressad av min uppväxt att det omöjliggör arbete. Men nu har jag kommit långt bort från tråden. Sorry.;-) Jag fattar ingenting av det här dissociativa. Så jag förstår varför det är krångligt som du tycker.

2008-06-13 @ 22:34:36
URL: http://feminiman.blogspot.com
Postat av: Salvan

När jag arbetade i slutenvården såg jag många patienter som blev uppenbart hjälpta av ECT, en och annan som bad om ECT för att de tyckte att det skulle vara skönt att bli sövda och slippa hantera livet ett tag och några som inte verkade bli så mycket bättre.

Nu är jag i öppenvården och har två patienter som helt uppenbart tagit skada av ECT-behandlingen. Den ena har långvarigt missbruk bakom sig och sannolikt en skör hjärna. Den andra har en kronisk nedstämdhet och apati. Båda har allvarliga minnesförluster. Jag frågade en av dem vad han gjorde när han fick reda på att Palme blivit skjuten. Han kunde inte komma ihåg. Det ter sig som att det ffa är det episodiska minnet som tagit stryk.

Som påpekats upprepade gånger redan så är det viktigt att behandla på rätt indikation. Alternativet är i bästa fall meningslöst...

Jag vill även lägga till att jag nekat patienter ECT fler gånger än jag övertalat någon att ta emot behandlingen.

2008-10-23 @ 23:08:38
URL: http://www.drlotions.blogspot.com
Postat av: helene

Jag har fått sammanlagt 19 ect behandlingar.Men jag skulle aldrig ta emot ect igen.Inte pga biverkningar,för de fick jag inte.Men hallå,elektricitet???På moderna 2000talet.Vilket fiasko måste jag säga.2011-07-12 @ 04:52:06
Postat av: marie

ECT är ett övergrepp. Den positiva effekten av ECT är övergående. Den negativa kan vara för alltid.

Hade en läkare skurit med skalpell i mina armar då jag var vaken hade det hjälpt mig hantera mitt självhat. Men hur bra och etiskt hade det varit? Nej förbjud ECT, det är ju trots allt 2011...

2011-09-05 @ 10:13:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se