MediaCreeper

Bortom evidens och skattningsskalor

En kollega och god vän skrev för ett tag sedan en text som diskuterade psykiatrins relation till medicinen och till andra vetenskaper. Hans tes var att psykiatrin inte kan nöja sig med att följa samma utveckling som övriga medicinska specialiteter utan dessutom måste ta intryck av andra vetenskaper som ex sammhällsvetenskap, filosofi, sociologi, litteraturvetenskap osv.

Hans text berörde mig. Då jag läser bloggar och andra former av texter skrivna av "patienter" på nätet så är det som om min bild av psykisk sjukdom/ohälsa blir mer komplex. Trots att både jag och andra frågar efter upplevelser, tankar, känslor osv så är det något som lätt går förlorat under ett läkarbesök.

Vad är det som händer då en människa går till en psykiater?
Förutsättningarna är:
- En är sjuk och en är professionell
- Läkaren förväntas ha expertkunskapen, på en nivå som är mycket högre än ex då jag anlitar en rörmokare eller en snickare.
- Läkaren håller i i receptblock, sjukskrivningsmöjligheter, intygsmöjligheter, remissmöjligheter.

Jag tror att det inte bara är läkarens mer eller mindre medicinska perspektiv som påverkar vad som framkommer under samtalet utan också patientens förväntningar på vad som förväntas av henne/honom.

Missförstå mig inte, jag dissar inte skattningsskalor som MADRS, BDI, GAF osv. Faktiskt så minskar de risken att vi missar en depression. Likaledes är skattningsinstrument för ex suicidrisk viktiga, de kan rädda liv för de ställer frågorna som läkaren eller patienten glömmer eller inte vill ta upp. Däremot ger de inte hela sanningen.

Samma fenomen gäller för vilke tläkemedel som vi väljer. På gruppnivå är det preparatet X som ger bäst effekt men för den enskilda personen kan det so olika ut. Det vore korkat att inte använda statistiken till sin fördel men också korkat att inte förstå att det är just sannolikheter vi rör oss med.

Jag tror, som in kollega Christoffer, att det finns något som den medicinska psykiatrin riskerar att missa i sin nuvarande form. Något viktigt som handlar bland annat om mening. Jag hoppas att framtidens psykiatriker och psykiatriska forskare kommer vara tillräckligt trygga i sin medicinska kompetens för att inte känna sig hotade av de som vill vidga psykiatrins kunskapsfält. Dessutom hoppas jag att forskning kommer bedrivas även för de "mjuka" frågorna som ex betydelsen av sysslesättning vid psykisk sjukdom, samhällsförändringar och relation till psykisk ohälsa osv.
Så att det går att evidensbasera.

Tillägg:
Den som söker står i bland på avgrundens rand. På gränsen till självmord, apati, total hopplöshet.
Då blir förmedlandet av hopp centralt. För det krävs att ett möte uppstår där patienten känner sig viktig, någorlunda förstådd, sedd som person.
Ibland tänker jag att det är en baggis att lära sig psykofarmakologin om man jämför med det som handlar om möte/allians med patienten.

Kommentarer
Postat av: Helene

Mötet med en psykiater är mer är de förusättningarna, ibland känns det som den sista utvägen, får man då inte ett mänskligt bemötande blir man krossad.För att citera mig själv:"För mycket dopamin

säger du

För mycket av er värld

säger jag

Jag vet mycket väl

hur lite du värderar min åsikt

jag är den sjuka

du är Gud i din värld"dikten "Schizofreni" i diktsamlingen "Kontrollerad Galenskap"

2008-06-14 @ 21:29:46
URL: http://kontrolleradgalenskap.blogg.se/
Postat av: psykiatern

Helene:Sant. Jag lägger till det, det där med den sista utvägen. Inte så sällan kommer en person till psyk för att se om det finns någon annan väg än att ta livet av sig.

En av mina förebilder i psykiateryrket talad eom vikten av att förmedla hopp till den som är hopplös. I en kvalitativ studie av vårdupplevelse hos psykiatriska patienter visade hur viktigt det var, att få hopp, att känna sig förstådd och sedd.

2008-06-14 @ 21:53:06
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: psykiatrin.blogg.se

Hej Nya inlägg om tankar och en liten lek i Drömpsykiatrin! Titta in!

Och glöm inte att skriva om du sitter på citat eller braiga personer :P

Kram Psykos!

2008-06-15 @ 15:07:33
URL: http://psykiatrin.blogg.se/
Postat av: Droger

Kul att se dig börja blogga och ännu roligare att du ser hur tvärvetenskaplig verksamheten är. Men jag tror

2008-07-13 @ 22:21:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se