MediaCreeper

Antidepressiva - the hype

Antidepressiva av typen SSRI har fåt en väldig uppmärksamhet alltsedan de introducerades som "Lyckopiller" (Tack Expressen?). Även om SSRI är en av de större farmakologiska händelserna de sista 20 åren så står har diskussionen för länge sedan lämnat SSRI i sig och handlar om andra saker.

Sådant som sagts om SSRI och några snabba nyanseringar av påståendena:

Lyckopiller = konstgjord lycka
Till att börja med så är SSRI avsett att normaliser grundstämningen från deprimerad till icke-deprimerad, inte till "glad". För det andra så vet vi att SSRI's kemiska neurobiologiska effekt (att normalisera serotoninnivåer) samverkar med andra faktorer som tillsammans kan ge ett tillfrisknande. SSRI ger tillräckligt mycket kraft för att man ska kunna göra resten själv.

SSRI är lagligt knark
Nej. Knark/narkotika är sådant som ger ett rus/kick och där tolerans utvecklas så man ständigt måste öka dosen.
Däremot kan SSRI ge utsättningseffekter som är jobbiga. Precis som långvarig kortisonbehandling ger besvär då medicinen sätts ut. För en del kan det vara plågsamt och sättet att minska dessa symtom är att trappa ut medicinen långsamt.

Piller kan inte bota en trasig själ
Eftersom kropp och medvetande är samma sak (om man inte tror på en ande) så har psykofarmaka och psykoterapi egentligen samma mål. Att påverka tankar, känslor, beteenden och neurobiologi. En person som har långvarig depression får neurobiologiska förändringar. Neurobiologiska förändringar framkallar psykiska symtom.
Om man på kemisk väg kan påverka ngn att tänka mindre negativt så har det samma värde som en psykologisk behandling med samma effekt. Mer intressant är vad som ger långvarig effekt, vilket som har minst biverkningar, vilket som är möjligt att ge till många, hur mycket det kostar osv.
Vad gäller depresson och flera ångestsyndrom är KBT att föredra strax följt av SSRI.

SSRI är ett sätt att behandla något som egentligen beror på problem i samhället
Givetvis beror psykisk ohälsa inte bara på gener eller virus. Det som händer i familj, vänkrets och samhället i stort spelar en avgörande roll. Däremot kan psykiatrin inte påverka arbetsmarknaden, ekonomin osv som bidrar till stressbelastningen för våra patienter. Tyvärr kan vi knappt ens påverka daglig sysselsättning.
Dock så resonerar jag som så att då depressionen väl är ett faktum så blir den ett eget problem. Det är inte ovanligt att personer som hamnar i depression efter en kris inte kan komma igen trots att krisen löst sig. SSRI är enkelt att skriva ut. Jag önskar att det blev tydligare vem som ska stå för psykosociala stödåtgärder och att rehabilitering fungerade bättre.

SSRI framkallar självmord
Stort rabalder efter rapport om att Storbrittanien och därefter USA i sina "FASS" lade in varning för ökad suicidalitet vid SSRI-behandling hos unga. Det man sett var ökat suicidalt beteende, dvs suicidtankar och suicidhandlingar, inte fler dödsfall. Jag uppfattar det som ngt man måste ha i bakhuvudet både vid insättning och utvärdering av SSRI-behandling. Ibland bör SSRI sättas in under sjukhusvård.
Samtidigt finns statistik som visat att suicidtalen gått ned sedan SSRI förskrivningen ökade. Jag tycker bevisen är övertygande, SSRI räddar liv även om det finns en stor grupp persone som har ganska lite nytta av SSRI eller tom mår sämre av det.

Kommentarer
Postat av: Milla

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om antidepressiva eller de så kallade lyckopillren. SSRI må ha hjälp mig på sätt och vis - fastän jag hamnade på IVA efter att jag började med den, då jag blev mer självmordsbenägen - fast alla kanske inte reagerar samma på medicinen..och till sist psykiatriker är nödvängiga i samhället, det behövs fler som du! /Milla

2008-06-15 @ 15:25:22
URL: http://doden.blogg.se/
Postat av: Paul

Tack för strukturerade argument. Ett fint verktyg i diskussionen kring SSRI-behandling man brukar få med patienterna!

/ Paul, at läk

2008-07-03 @ 10:17:42
Postat av: Bia

Jag har en fråga. Anser du att Människan har, eller kanske ÄR en själ? Eller är vi kroppar bara, utan någon annan påverkan?

Lär man sej om själen i Psykologi och/eller psykiatri? Skulle vara intressant med ett blog-inlägg om vad du anser om detta.

2008-07-24 @ 19:09:50
Postat av: Psykiatern

Bia:

Jag tror inte på en själ i traditionell bemärkelse. Jag tror många som tror på att det finns en själ faktiskt definierar det på olika sätt.Jag tror det finns ett psyke som i sin tur består av det medvetna, det vi "vet" att vi tänker och känner. Sedan finns det som är omedvetet. Reflexer, instinkter, allt det vi gör utan att tänka på att vi gör det eller hur det kom att ske.Psyket är en kroppslig process som till största delen äger rum i hjärnan. Jag tror inte det finns någon helt immateriell entitet som svävar en meter ovanför kroppen och påverkar den.Om man stimulerar ett visst område i hjärnan blir jag glad, om man skadat ett visst område tappar jag mitt medlidande, osv. Allt det som jag uppfattar som mänskligt har sitt ursprung i hjärnans interaktion med omgivningen.

Det är en av de saker som fascinerar mig med psykiatri, att samtalsterapi påverkar det som händer inne i hjärnan likaväl som psykofarmaka kan göra det.

Det finns de som tycker att detta är en mekanistisk syn på människan. Det tycker inte jag. Upplevelsen av att ha en fri vilja, att ha en personlighet som finns under hela livet, trots kroppens förändringar, är ett utmärkt sätt att fungera.När det sprakar till i min hjärna, en känsla eller en tanke och jag säger något till dig så omvandlas de ljudvågorna till impulser som i sin tur framkallar en gnista i din hjärna. Det magiska i detta med tankar och känslor försvinner inte med denna teori, tvärtom så blir jag alltmer förundrad över hur ett så otroligt komplext system fungerar.

2008-07-24 @ 19:42:05
URL: http://psykiatern.blogg.se/
Postat av: Bia

Tack för att du tog dej tid att svara på min fråga. Grunden till min fråga ligger i att jag lärde känna en människa som inte hade en hel hjärna, men funkar precis som vanligt. Det har fashinerat mej i flera år att tänka på detta och även fått mej att undra en del... :)

2008-07-24 @ 23:27:16
Postat av: Martin

Hej!Lite senkommen kommentar kanske, eller egentligen en fråga: Har SSRI-preparat några negativa effekter på längre sikt vad gäller grundstämning o.d. hos personer som INTE har en rubbad serotoninbalans? Dvs inte är deprimerade?

2008-08-07 @ 10:18:27
Postat av: Petter

Egentligen tycker jag att din text borde vara onödig men dessvärre ä det ju inte så, kvällspressen tjatar fortfarande om "lyckopiller" och inte, tja, "Antidepressiva". Har så svårt att förstå behovet av att stigmatisera dessa mediciner, och i förlängningen, alla som tack vare SSRI-preparaten fått en väsentligt bättre livskvalitet. När min egen medicinering kommer på tal reagerar folk oftare negativt på SSRI-tabletterna jag tar än på all bens.,neuroleptika och "stämningsstabiliserare" jag är tvungen att svälja varje dag. Nu blev jag lite sur . Men inte på dig, du skriver väldigt bra. Hörs/P

2008-09-04 @ 08:36:00
Postat av: Psykiatern

Tack Petter,Jag tycker också det är konstigt samtidigt som det kanske är samma fenomen som gör att jag tycker jag har världens mest spännande jobb. Att det är en gigantiskt utmaning att ta till sig att det man uppfattar som sin personlighet, sin kärlek, sin sorg är kemi likaväl som psykologi. Att ta ett piller blir provocerande för den som inte kan stå ut med att känslor skulle vara en del av den materiella världen.

2008-09-04 @ 22:15:17
URL: http://psykiatern.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se