MediaCreeper

Psykiaterns önskelista 2008

Vad jag vill ha i julklapp i år:

- Pillret, bok av journalisten Ingrid Carlberg
Läkemedelsindustrins relation till vetenskapen och läkarkåren måste vara reglerad och granskad. Jag har inte läst boken ännu men köpte den idag. Jag hoppas verkligen den är bra eftersom den fått stort genomslag.

- Mer acceptans för psykisk ohälsa

De sista 20 åren har stigmat för psykiska sjukdomar som depressio och panikångest minskat avsevärt. Dock finns mycket skam kvar kring psykisk sjukdom som ngt som drabbar "svaga" individer. Allmänhetens uppfattning om psykisk ohälsa har betydelse för de sjukas benägenhet att söka vård, tro att de kan bli friska och för politikernas vilja att skapa resurser. Kanske behövs det några kändisar som berättar i media om sin panikångest eller sin anhörigs självmord?

- Mer agentskap åt folket

Agentskap=upplevelsen att kunna påverka sitt eget liv och insikten om sitt eget ansvar för det.
Bristande agentskap är en av de viktigaste orsakerna till att människor går ned sig i psykisk sjukdom. Dessutom bidrar det till våldsbrott och hatbrott. Bara den som inte ser sitt eget ansvar för sitt liv klandrar andra på det sättet.

- Streck i en omodern och stundtals pinsam debatt i psykiaterkåren

I läkartidningen och tidningen Svensk Psykiatrin (psykiatriska föreningen) har det parallellt pågått debatter om vad psykiatri egentligen är. På ena sidan ett gäng förespråkare för tesen "psykiatri är en vetenskap om hjärnans sjukdomar. Punkt!". På andra sidan de som förespråkar psykiatrin som en specialitet som ägnar sig åt hjärna, psyke och då inbegriper ickemedicinska faktorer som mening, kultur osv.
För vilken svensson som helst är det nog uppenbart att psykiska sjukdomar behandlas bäst av en person (eller flera) som behäskar både hjärna, psykologi och har en insikt för människans villkor i vårt samhälle. Den reduktionistiska argumentationen om psykiatrin som ngt mer avgränsat och tydligt mätbart är... larvig. Några av de bästa inläggen skrevs av en kirurg med ett vettigt perspektiv på psykiatrin som just varande ngt annat än ex kirurgi.

- Ökad kunskap om evidensbegreppets användning i vård och utbildningspolitik

Beslutsfattare i vård och universitetsvärlden stirrrar sig idag blinda på "evidens". Majoriteten av de patienter som söker psykiatrisk vård skulle inte platsa i en randomiserad kontrollerad studie, den typ av studie som är "golden standard" för evidens. Naturalistiska studier, ex hur bra behandlingen fungerar på mottagningen X för deprimerade patienter under en två-årsperiod är behäftade med metodproblem som ger dem mycket dåligt bevisvärde i evidensjakten.
Jag är helt och hållet för att behandling ska utvärderas. Däremot är jag emot att man på dåliga grunder begränsar möjligheter både till behandling och utbildning i behandlingformer som idag inte nått upp till "god evidens".
Själv har jag vid sidan av min psykiaterutbildning psykoteraputbildning i "kognitiv terapi med beteendeinriktning", tillräckligt "rätt" utbildning för att vara KBT'are internationellt men inte enligt svensk standard, som den bestäms av beteendeterapeutiska föreningen. Det är en annan larvig revirstrid som blir än fånigare då man betänker att en flera av studierna på KBT vid depression och ångestsyndrom använder sig av snabbutbildade sjuksköterskor.

Kommentarer
Postat av: Salvan

Du är för sent ute... Tomten hade behövt din lista minst ett dygn före julafton för att hinna med att fixa allt detta. Jag hoppas att du får som du vill i alla fall. Det är inga direkt kontroversiella önskemål.

En fråga: Var tror du psyket sitter eller förmedlar sin närvaro?

2008-12-28 @ 23:41:53
URL: http://www.drlotionsblogspot.com
Postat av: Stef

När det gäller acceptans så kanske psykiatrin och då främst psykiatrikerna skulle vara lite mer framåt, ta mer plats i samhällsdebatten?

2009-02-18 @ 20:34:44
URL: http://samhallskritik.blogg.se/
Postat av: Nathalie

läser till socionom på universitetet och just nu läser vi om evidens...intressant inlägg!!

2009-03-04 @ 23:02:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se